Met een rijbewijs mag u in Nederland met een motorvoertuig (bijvoorbeeld een auto, scooter, brommer of snorfiets) op de openbare weg rijden. 
Eerste rijbewijs aanvragen? U maakt een afspraak om persoonlijk een rijbewijs aan te vragen aan de balie. 
Rijbewijs verlengen? Dat kan op twee manieren. Online via de RDW of persoonlijk in het gemeentehuis. 

Rijbewijs online verlengen

Het is mogelijk om de verlenging van het rijbewijs of een categorie uitbreiding online te regelen via de website van de RDW. U kunt het rijbewijs al na twee werkdagen ophalen op het gemeentehuis.

Hoe werkt het?

De aanvraag begint met het laten maken van een foto bij een door de RDW erkende fotograaf of fotocabine. In Zuidplas zijn dat de Primera in Dorrestein, Primera in Moordrecht, ZEKER Digitaal Reigerhof en de fotocabine in winkelcentrum Reigerhof. Voor het doorsturen van uw pasfoto naar de RDW is uw rijbewijsnummer nodig. Neem daarom uw rijbewijs mee naar fotograaf of fotocabine. Een actueel overzicht van alle erkende fotografen staat op de website van de RDW.

U zet een digitale handtekening. De fotograaf of fotocabine verstuurt de foto digitaal naar de RDW. U krijgt een e-mail dat uw foto klaar staat. Daarna kunt u met de DigiD-app met ID-check makkelijk en snel de aanvraag doen via de website van de RDW. U krijgt twee werkdagen na de aanvraag een e-mail van de RDW. Daarna kunt u het rijbewijs ophalen bij de receptie op het gemeentehuis. Neem uw oude rijbewijs mee. 

Online rijbewijs aanvragen

Kosten 

De kosten voor het rijbewijs betaalt u online bij de aanvraag. De kosten zijn hetzelfde als bij een aanvraag op het gemeentehuis (exclusief de kosten voor een pasfoto).

Voorwaarden voor online aanvraag

 • U heeft een geldig Nederlands rijbewijs.
 • U vraagt een verlenging van uw rijbewijs of een categorie-uitbreiding aan.
 • U staat ingeschreven bij de gemeente Zuidplas. 
 • U heeft een geldig Nederlands(e) paspoort, rijbewijs of identiteitskaart met een chip. Alle paspoorten en identiteitskaarten hebben een chip. Alleen rijbewijzen uitgegeven na 14 november 2014 hebben een chip.
 • U heeft een mobiele telefoon. Dit moet een Android smartphone versie 6.0 of hoger zijn of een iPhone 7 of hoger met iOS versie 13 of hoger. Deze telefoons hebben een NFC chiplezer. De chiplezer is nodig om een identiteitscheck te kunnen uitvoeren bij het online verlengen van uw rijbewijs. 
 • Voldoet u niet aan alle voorwaarden, dan kunt u uw rijbewijs niet online verlengen. Maak dan een afspraak om uw rijbewijs persoonlijk aan de balie te verlengen.

Rijbewijs aanvragen op het gemeentehuis

U maakt een afspraak om persoonlijk een rijbewijs aan te vragen aan de balie.

Afspraak maken

Wat heb ik nodig?

 • Een pasfoto in kleur die voldoet aan de eisen voor pasfoto’s.
 • Geld of een bankpas. U betaalt direct bij de aanvraag.
 • Bij het aanvragen van uw eerste rijbewijs: een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart.
 • Bij het verlengen van uw rijbewijs: het rijbewijs dat u al hebt. Als deze niet meer geldig is, neem dan ook een geldig paspoort of geldige identiteitskaart mee.

Spoedaanvraag

Als u snel uw rijbewijs nodig hebt, maakt u via 'Afspraak maken' een afspraak om langs te komen op het gemeentehuis. Tijdens deze afspraak geeft u aan dat het gaat om een spoedaanvraag.

 • Als uw afspraak voor 15.00 uur heeft plaats gevonden, is uw nieuwe rijbewijs binnen 2 (werk)dagen gereed. Let op! Aan het doen van een spoedaanvraag zijn extra kosten verbonden.

U kunt een afspraak voor uw nieuwe rijbewijs ook telefonisch doen via ons Callcenter op nummer (0180) 330 300. U kunt telefonisch geen spoedafspraak maken, alleen tijdens de fysieke afspraak op het gemeentehuis voor het rijbewijs kunt u aangeven dat het om een spoedaanvraag gaat.

Rijbewijs afhalen

Bij het aanvragen van uw rijbewijs vragen wij om uw e-mailadres, zodat u automatisch een melding ontvangt wanneer het rijbewijs voor u klaarligt. Behalve in uitzonderlijke situaties ontvangt u binnen 5 werkdagen uw afhaalbericht.

U haalt uw rijbewijs op bij het gemeentehuis in Nieuwerkerk aan den IJssel. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken. 

Vergeet niet uw oude rijbewijs mee te nemen.

Gezondheidsverklaring

Als u een rijbewijs aanvraagt, moet u in sommige gevallen een Gezondheidsverklaring (voorheen Eigen verklaring) invullen. Bijvoorbeeld als u 75 jaar of ouder bent, een beperking hebt of een rijbewijs voor vrachtwagen of bus wilt aanvragen.

Meer informatie over de gezondheidsverklaring

Nieuwe wet Digitale Overheid (chip in rijbewijs)

Met ingang van 1 juli 2023 geldt de nieuwe wet Digitale Overheid. Vanaf dan kunt u de chip in uw rijbewijs activeren. Nadat u de chip in uw rijbewijs heeft geactiveerd kunt u met uw rijbewijs inloggen. Dit bent u niet verplicht.

In de toekomst gaan verschillende (overheids)websites gebruik maken van deze inlogfunctie. Uw persoonsgegevens worden hierdoor extra beschermd. Door in te loggen met uw rijbewijs en pincode krijgt u toegang tot uw persoonsgegevens.

Rijbewijs dat is afgegeven vanaf 1 juli 2023

 • Dan krijgt u binnen 5 werkdagen nadat u het rijbewijs heeft opgehaald per post een pincode opgestuurd.

Heeft u na 5 werkdagen geen brief met pincode ontvangen? Vraag dan binnen 6 weken via de website van DigiD een nieuwe brief aan.

Rijbewijs afgegeven vanaf 26 mei 2018 tot 1 juli 2023

Dan heeft uw rijbewijs wel een chip maar krijgt u niet automatisch een pincode. U kunt zelf via de website van DigiD een pincode aanvragen, ga hiervoor naar www.digid.nl. U bent dit niet verplicht.

Vragen over de inlogfunctie

Ga naar de website van DigiD www.digid.nl/inlogmethodes/identiteitskaart.

selecteer wat voor u van toepassing is
 • ...kost € 51,10
 • ...is 10 jaar geldig
 • ...ligt na 5 werkdagen voor u klaar (bij aanvraag balie)