Met een rijbewijs mag u in Nederland met een motorvoertuig (bijvoorbeeld een auto, scooter, brommer of snorfiets) op de openbare weg rijden. 
U maakt een afspraak om persoonlijk een rijbewijs aan te vragen aan de balie.

Afspraak maken

Rijbewijzen langer geldig door Corona

Als gevolg van de COVID-19 maatregelen kunnen sommige mensen niet voldoen aan de eisen voor het verlengen van het rijbewijs. Op basis van de nieuwe Europese verordening die vanaf 6 maart 2021 geldt, is de geldigheid van rijbewijzen en code 95 die zijn verlopen in de periode vanaf 1 september 2020 tot 1 juli 2021 met 10 maanden verlengd, www.rijksoverheid.nl en het cbr.

Tarieven rijbewijs
Leeftijd kost Spoedaanvraag Geldigheid Verwerkingstijd Verwerkingstijd bij spoedaanvraag
jonger dan 65 jaar € 41,00 € 34,10 extra is 10 jaar geldig ligt na 5 werkdagen voor u klaar als u voor 15.00 uur een spoedaanvraag doet, kunt u het document na 1 werkdag ophalen
65 - 70 jaar € 41,00 € 34,10 extra is geldig tot 75e verjaardag ligt na 5 werkdagen voor u klaar als u voor 15.00 uur een spoedaanvraag doet, kunt u het document na 1 werkdag ophalen
70 jaar of ouder € 41,00 € 34,10 extra is 5 jaar geldig ligt na 5 werkdagen voor u klaar als u voor 15.00 uur een spoedaanvraag doet, kunt u het document na 1 werkdag ophalen

Rijbewijs afhalen

Bij het aanvragen van uw rijbewijs vragen wij om uw e-mailadres, zodat u automatisch een melding ontvangt wanneer het rijbewijs voor u klaarligt. Behalve in uitzonderlijke situaties ontvangt u binnen 5 werkdagen uw afhaalbericht.

U haalt uw rijbewijs op bij het gemeentehuis in Nieuwerkerk aan den IJssel. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken. 

Vergeet niet uw oude rijbewijs mee te nemen.

Spoedaanvraag

Als u snel uw rijbewijs nodig hebt, doet u een spoedaanvraag. Als u uw aanvraag voor 15.00 uur doet, is uw nieuwe rijbewijs binnen 2 dagen gereed. Dit kost wel extra geld. Neem contact op voor het maken van een afspraak via (0180) 330 300.

Wat heb ik nodig?

  • Een pasfoto in kleur die voldoet aan de eisen voor pasfoto’s.
  • Geld of een bankpas. U betaalt direct bij de aanvraag.
  • Bij het aanvragen van uw eerste rijbewijs: een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart.
  • Bij het verlengen van uw rijbewijs: het rijbewijs dat u al hebt. Als deze niet meer geldig is, neem dan ook een geldig paspoort of geldige identiteitskaart mee.

Gezondheidsverklaring

Als u een rijbewijs aanvraagt, moet u in sommige gevallen een Gezondheidsverklaring (voorheen Eigen verklaring) invullen. Bijvoorbeeld als u 75 jaar of ouder bent, een beperking hebt of een rijbewijs voor vrachtwagen of bus wilt aanvragen.

Meer informatie over de gezondheidsverklaring