Met een rijbewijs mag u in Nederland met een motorvoertuig (bijvoorbeeld een auto, scooter, brommer of snorfiets) op de openbare weg rijden. 
U maakt een afspraak om persoonlijk een rijbewijs aan te vragen aan de balie.

Afspraak maken

Rijbewijzen langer geldig door Corona

Als gevolg van de COVID-19 maatregelen kunnen sommige mensen niet voldoen aan de eisen voor het verlengen van het rijbewijs. Is een rijbewijs verlopen tussen 1 februari 2020 en 30 november 2020, dan mag je nog 9 maanden doorrijden met het verlopen rijbewijs. Deze periode gaat in vanaf de dag dat het rijbewijs is verlopen. Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op de website van de rijksoverheid, www.rijksoverheid.nl en het cbr.

Voor Nederland geldt een nieuwe regeling waardoor rijbewijzen die tussen 1 december 2020 en 1 maart 2021 verlopen, tot 1 maart geldig blijven. Meer informatie hierover staat op de website van de rijksoverheid

Tarieven rijbewijs
Leeftijd kost Spoedaanvraag Geldigheid Verwerkingstijd Verwerkingstijd bij spoedaanvraag
jonger dan 65 jaar € 41,00 € 34,10 extra is 10 jaar geldig ligt na 5 werkdagen voor u klaar als u voor 15.00 uur een spoedaanvraag doet, kunt u het document na 1 werkdag ophalen
65 - 70 jaar € 41,00 € 34,10 extra is geldig tot 75e verjaardag ligt na 5 werkdagen voor u klaar als u voor 15.00 uur een spoedaanvraag doet, kunt u het document na 1 werkdag ophalen
70 jaar of ouder € 41,00 € 34,10 extra is 5 jaar geldig ligt na 5 werkdagen voor u klaar als u voor 15.00 uur een spoedaanvraag doet, kunt u het document na 1 werkdag ophalen

Rijbewijs afhalen

Bij het aanvragen van uw rijbewijs vragen wij om uw e-mailadres, zodat u automatisch een melding ontvangt wanneer het rijbewijs voor u klaarligt. Behalve in uitzonderlijke situaties ontvangt u binnen 5 werkdagen uw afhaalbericht.

U haalt uw rijbewijs op bij het gemeentehuis in Nieuwerkerk aan den IJssel. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken. 

Vergeet niet uw oude rijbewijs mee te nemen.

Spoedaanvraag

Als u snel uw rijbewijs nodig hebt, doet u een spoedaanvraag. Als u uw aanvraag voor 15.00 uur doet, is uw nieuwe rijbewijs binnen 2 dagen gereed. Dit kost wel extra geld. Neem contact op voor het maken van een afspraak via (0180) 330 300.

Wat heb ik nodig?

  • Een pasfoto in kleur die voldoet aan de eisen voor pasfoto’s.
  • Geld of een bankpas. U betaalt direct bij de aanvraag.
  • Bij het aanvragen van uw eerste rijbewijs: een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart.
  • Bij het verlengen van uw rijbewijs: het rijbewijs dat u al hebt. Als deze niet meer geldig is, neem dan ook een geldig paspoort of geldige identiteitskaart mee.

Gezondheidsverklaring

Als u een rijbewijs aanvraagt, moet u in sommige gevallen een Gezondheidsverklaring (voorheen Eigen verklaring) invullen. Bijvoorbeeld als u 75 jaar of ouder bent, een beperking hebt of een rijbewijs voor vrachtwagen of bus wilt aanvragen.

Meer informatie over de gezondheidsverklaring