Met een rijbewijs mag u in Nederland met een motorvoertuig (bijvoorbeeld een auto, scooter, brommer of snorfiets) op de openbare weg rijden. 
Eerste rijbewijs aanvragen? U maakt een afspraak om persoonlijk een rijbewijs aan te vragen aan de balie. 
Rijbewijs verlengen? Dat kan op twee manieren. Online via de RDW of persoonlijk in het gemeentehuis. 

Rijbewijs online verlengen

Met ingang van 1 oktober is het mogelijk om de verlenging van het rijbewijs of een categorie uitbreiding online te regelen via de website van de RDW. U kunt het rijbewijs al na twee werkdagen ophalen op het gemeentehuis.

Hoe werkt het?

De aanvraag begint met het laten maken van een foto bij een door de RDW erkende fotograaf of fotocabine. In Zuidplas zijn dat de Primera in Dorrestein, Primera in Moordrecht en de fotocabine in winkelcentrum Reigerhof. Voor het doorsturen van uw pasfoto naar de RDW is uw rijbewijsnummer nodig. Neem daarom uw rijbewijs mee naar fotograaf of fotocabine. Een overzicht van alle erkende fotografen staat op de website van de RDW.

U zet een digitale handtekening. De fotograaf of fotocabine verstuurt de foto digitaal naar de RDW. U krijgt een e-mail dat uw foto klaar staat. Daarna kunt u met de DigiD-app met ID-check makkelijk en snel de aanvraag doen via de website van de RDW. U krijgt twee werkdagen na de aanvraag een e-mail van de RDW. Daarna kunt u het rijbewijs ophalen bij de receptie op het gemeentehuis. Neem uw oude rijbewijs mee. 

Online rijbewijs aanvragen

Kosten 

De kosten voor het rijbewijs betaalt u online bij de aanvraag. De kosten zijn hetzelfde als bij een aanvraag op het gemeentehuis, namelijk 41 euro. Dat is exclusief de kosten van de pasfoto.

Voorwaarden voor online aanvraag

  • U heeft een geldig Nederlands rijbewijs.
  • U vraagt een verlenging van uw rijbewijs of een categorie-uitbreiding aan.
  • U staat ingeschreven bij de gemeente Zuidplas. 
  • U heeft een geldig Nederlands(e) paspoort, rijbewijs of identiteitskaart met een chip. Alle paspoorten en identiteitskaarten hebben een chip. Alleen rijbewijzen uitgegeven na 14 november 2014 hebben een chip.
  • U heeft een mobiele telefoon. Dit moet een Android smartphone versie 6.0 of hoger zijn of een iPhone 7 of hoger met iOS versie 13 of hoger. Deze telefoons hebben een NFC chiplezer. De chiplezer is nodig om een identiteitscheck te kunnen uitvoeren bij het online verlengen van uw rijbewijs. 
  • Voldoet u niet aan alle voorwaarden, dan kunt u uw rijbewijs niet online verlengen. Maak dan een afspraak om uw rijbewijs persoonlijk aan de balie te verlengen.

Rijbewijs aanvragen op het gemeentehuis

U maakt een afspraak om persoonlijk een rijbewijs aan te vragen aan de balie.

Afspraak maken

Wat heb ik nodig?

  • Een pasfoto in kleur die voldoet aan de eisen voor pasfoto’s.
  • Geld of een bankpas. U betaalt direct bij de aanvraag.
  • Bij het aanvragen van uw eerste rijbewijs: een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart.
  • Bij het verlengen van uw rijbewijs: het rijbewijs dat u al hebt. Als deze niet meer geldig is, neem dan ook een geldig paspoort of geldige identiteitskaart mee.

Spoedaanvraag

Als u snel uw rijbewijs nodig hebt, doet u een spoedaanvraag. Als u uw aanvraag voor 15.00 uur doet, is uw nieuwe rijbewijs binnen 2 dagen gereed. Dit kost wel extra geld. Neem contact op voor het maken van een afspraak via (0180) 330 300.

Rijbewijs afhalen

Bij het aanvragen van uw rijbewijs vragen wij om uw e-mailadres, zodat u automatisch een melding ontvangt wanneer het rijbewijs voor u klaarligt. Behalve in uitzonderlijke situaties ontvangt u binnen 5 werkdagen uw afhaalbericht.

U haalt uw rijbewijs op bij het gemeentehuis in Nieuwerkerk aan den IJssel. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken. 

Vergeet niet uw oude rijbewijs mee te nemen.

Rijbewijzen langer geldig door Corona

Als gevolg van de COVID-19 maatregelen kunnen sommige mensen niet voldoen aan de eisen voor het verlengen van het rijbewijs. Op basis van de nieuwe Europese verordening die vanaf 6 maart 2021 geldt, is de geldigheid van rijbewijzen en code 95 die zijn verlopen in de periode vanaf 1 september 2020 tot 1 juli 2021 met 10 maanden verlengd, www.rijksoverheid.nl en het cbr.

Gezondheidsverklaring

Als u een rijbewijs aanvraagt, moet u in sommige gevallen een Gezondheidsverklaring (voorheen Eigen verklaring) invullen. Bijvoorbeeld als u 75 jaar of ouder bent, een beperking hebt of een rijbewijs voor vrachtwagen of bus wilt aanvragen.

Meer informatie over de gezondheidsverklaring

Tarieven rijbewijs bij aanvraag op het gemeentehuis
Leeftijd kost Spoedaanvraag Geldigheid Verwerkingstijd Verwerkingstijd bij spoedaanvraag
jonger dan 65 jaar € 41,00 € 34,10 extra is 10 jaar geldig ligt na 5 werkdagen voor u klaar (bij aanvraag balie) als u voor 15.00 uur een spoedaanvraag doet, kunt u het document na 1 werkdag ophalen
65 - 70 jaar € 41,00 € 34,10 extra is geldig tot 75e verjaardag ligt na 5 werkdagen voor u klaar (bij aanvraag balie) als u voor 15.00 uur een spoedaanvraag doet, kunt u het document na 1 werkdag ophalen
70 jaar of ouder € 41,00 € 34,10 extra is 5 jaar geldig ligt na 5 werkdagen voor u klaar (bij aanvraag balie) als u voor 15.00 uur een spoedaanvraag doet, kunt u het document na 1 werkdag ophalen