Gezondheidsverklaring bij aanvragen rijbewijs

Wat moet ik doen?

U kunt direct online de Gezondheidsverklaring aanvragen (kosten voor de verklaring staan vermeld op de website van het CBR).

Gezondheidsverklaring aanvragen

U kunt ook een papieren Gezondheidsverklaring bij de gemeente ophalen (vanaf 15 december 2017 bieden wij alleen gezondheidsverklaring 75+ aan), hiervoor moet u eerst een afspraak maken en betaalt u bovenop de kosten voor de verklaring ook administratiekosten.

Afspraak maken

Hoe werkt het?

U hebt een Gezondheidsverklaring nodig:

  • als u voor het eerst een rijbewijs aanvraagt, of als u uw rijbewijs uitbreidt met een nieuwe categorie. Uitzondering: voor een bromfietsrijbewijs (categorie AM) hoeft u geen Gezondheidsverklaring in te vullen;
  • als u een rijbewijs wilt aanvragen en u bent 75 jaar of ouder;
  • als u 70 jaar of ouder bent, een nieuw rijbewijs aanvraagt en uw huidige rijbewijs verloopt op of na uw 75e verjaardag;
  • als u een rijbewijs wilt aanvragen dat om medische redenen korter geldig is dan normaal (medische indicatie);
  • als u een rijbewijs in de categorieën C, C1, D of D1 wilt verlengen (groot rijbewijs), of de categorie E daarbij;
  • als u een buitenlands rijbewijs wilt omwisselen dat niet is afgegeven in een EU-land, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland.

Wat kost het?

De kosten voor een Gezondheidsverklaring vindt u op de website van het CBR, www.cbr.nl, Bij afname van een papieren Gezondheidsverklaring 75+ betaalt u (extra) administratiekosten (bovenop de kosten voor de verklaring van het CBR).