Grasveld met op de achtergrond gebouwen

Wat u kunt merken van de bezuinigingen op het onderhoud van de openbare ruimte

Tijdens de gemeenteraad in november 2023 moesten er moeilijke besluiten genomen worden om te zorgen dat de gemeente een sluitende begroting heeft. Door het beheer van de openbare ruimte aan te passen, hebben we een mogelijkheid om minder geld uit te geven. Bijvoorbeeld door minder vaak het gras te maaien, minder vaak te schoffelen en minder vaak zwerfafval op te ruimen of prullenbakken te legen. We gaan van een zogenoemd onderhoudsniveau B naar onderhoudsniveau C (behalve voor begraafplaatsen). Dit betekent niet dat we helemaal niets meer doen, maar we moeten keuzes maken. Wat gaat u hiervan merken? En wat kunt u zelf doen om de openbare ruimte opgeruimd te houden? U leest het in dit artikel.

Veranderingen te zien op straat

Hoger gras en meer zwerfvuil op straat zijn zomaar wat voorbeelden waaraan u kunt merken dat het onderhoudsniveau naar beneden is bijgesteld. Want we maaien nu bijvoorbeeld niet meer op gezette tijden het gras, we maaien het pas op het moment dat het een bepaalde hoogte heeft bereikt en dat is hoger dan u gewend bent. Hetzelfde geldt voor het opruimen van zwerfafval. Een ander voorbeeld is het niet aanzetten van de fonteinen. Want hoe leuk het er ook uitziet als een fontein spettert, het kost ook veel geld.

Veiligheid voorop

Uiteraard hadden we liever niet bezuinigd op het onderhoud van de openbare ruimte. Maar het was nodig keuzes te maken, omdat er niet genoeg geld is alles in stand te houden. Veiligheid staat uiteraard altijd voorop, dat verandert niet. Op het moment dat een situatie in de openbare ruimte onveilig is, bekijken we wat ervoor nodig is dit te herstellen.

Alle hulp is welkom!

We begrijpen dat het niet leuk is als uw woonomgeving er misschien minder verzorgd uitziet dan u zou willen. U kunt hierin ook zelf iets doen. Bijvoorbeeld met uw buren het zwerfafval in de buurt verzamelen. Vraag hiervoor een afvalgrijper bij de gemeente aan. Bekijk ook op www.supportervanschoon.nl hoe anderen dit doen en zet uw eigen opschoonactie op de kaart.

Voordat u een melding over de openbare ruimte doet…

Op de pagina 'Beheer openbare ruimte' is meer te lezen over het onderhoud van de openbare ruimte. Ook leggen we hier uit wanneer we onderhoud uit voeren en wanneer niet. Bekijk dus voordat u een melding doet of het binnen de nieuwe richtlijnen valt.