Wat is het?

U bent iets verloren, telefoon, sleutels, identiteitskaart, paspoort, óf u heeft iets gevonden! Hiervan maakt u een melding bij de gemeente door te bellen met (0180) 330 300.

U moet wél 'aangifte doen bij de politie' als u denkt dat het gaat om diefstal.

Wat moet ik doen?

Melding doen

U doet een melding bij de gemeente (voorheen bij politie) door te bellen met (0180) 330 300. U kunt ook langskomen op het gemeentehuis in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Bewaren

U kunt ervoor kiezen om het gevonden voorwerp zelf te bewaren, of kunt het gevonden voorwerp in bewaring geven bij de gemeente. Als u het gevonden voorwerp inlevert ontvangt u hiervan een bewijs. Heeft de gemeente een verloren voorwerp gevonden? Dan krijgt u een oproep als de gemeente denkt dat het gevonden voorwerp van u is. Blijkt u de rechtmatige eigenaar te zijn, dan kunt u het voorwerp meekrijgen.

Aangifte gestolen voorwerp

Doe altijd aangifte bij de politie als het gaat om een gestolen voorwerp. U kunt online aangifte doen via www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen. Lukt dit niet, dan kunt u dat persoonlijk doen op de politiepost, gevestigd in het gemeentehuis in Nieuwerkerk aan den IJssel. Maak hiervoor een afspraak via (0900) 8844.

Eigenaar worden van een gevonden voorwerp

Bij de aangifte kunt u aangeven dat u de eigenaar wilt worden van het gevonden voorwerp. Als de eigenaar het voorwerp niet binnen een jaar ophaalt, bent u de eigenaar van het voorwerp.

Als u het voorwerp in bewaring hebt gegeven aan de gemeente, kunt u alleen eigenaar worden als het voorwerp meer dan € 450,- waard is. Als de eigenaar het voorwerp niet binnen een jaar ophaalt, moet u zich na dat jaar binnen een maand melden bij de gemeente.