Informatie opvragen bij de gemeente (Woo)

Vanaf 1 mei 2022 geldt in Nederland de Wet open overheid (Woo). Gemeenten (en andere overheden) moeten meer informatie actief openbaar maken, zonder dat u hierom hoeft te vragen. De Woo vervangt de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

 De Wet open overheid (Woo) heeft als doel de overheid meer en beter toegankelijk te maken, dus ook de gemeente Zuidplas. Informatie van de gemeente moet namelijk voor iedereen beter én makkelijk vindbaar worden.

Veel informatie van en over onze gemeente kunt u op onze website vinden of op open.zuidplas.nl. Kunt u niet vinden wat u zoekt? Dan kunt u die informatie bij ons opvragen via een informatieverzoek of een Woo-verzoek.

Informatieverzoek

  • uw verzoek gaat over gegevens of documenten die alleen voor eigen gebruik zijn. Bijvoorbeeld voor feitelijke informatie
    Bij informatie alleen voor eigen gebruikt kunt o.a. denken aan informatie die u nodig heeft voor een (bezwaar-)procedure of informatie dat u nodig heeft om een klacht in te dienen.
  • Indien mogelijk krijgt u zo snel mogelijk van ons de door u gevraagde informatie

Informatieverzoek indienen kan op twee manieren: online, of schriftelijk.

Online indienen informatieverzoek

Schriftelijk: Gemeente Zuidplas, Postbus 100, 2910 AC Nieuwerkerk aan den IJssel. 

Woo-verzoek

U dient een Woo-verzoek in als u wil dat  de informatie waar u om vraagt voor iedereen openbaar gemaakt wordt.
Voorwaarden:

  • Uw verzoek gaat over informatie in documenten, bijvoorbeeld over het beleid van de gemeente. De informatie die u wil hebben staat op papier of in een digitaal document en is niet openbaar gemaakt door de gemeente.
  • De gemeente heeft  4 weken de tijd om uw verzoek af te handelen. Deze periode kan met twee weken worden verlengd. De afhandeling van een Woo-verzoek duurt doorgaans langer dan de afhandeling van een informatieverzoek. 
     

Woo-verzoek indienen kan op twee manieren: online, of schriftelijk

Online indienen Woo verzoek

Schriftelijk: Gemeente Zuidplas, Postbus 100, 2910 AC Nieuwerkerk aan den IJssel

Kosten

• Een informatieverzoek of Woo-verzoek is gratis
• Wilt u dat uw Woo-verzoek in hardcopy (op papier) wordt afgehandeld?  Zet dit in uw Woo-verzoek. Voor het maken van kopieën, prints of scans worden kosten bij u in rekening gebracht conform onderstaande tabel. Bij een informatieverzoek zijn kopieën, prints of scans gratis

Soort kopieA4-formaatA3-formaat
Zwart-wit, enkelzijdig€ 0,05€ 0,10
Zwart-wit, dubbelzijdig€ 0,10€ 0,20
Kleur, enkelzijdig€0,20€ 0,40
Kleur, dubbelzijdig€ 0,40€ 0,80

Woo-besluiten

Voor een overzicht van alle gepubliceerde Woo-besluiten gaat u naar de website: Open.zuidplas.nl