Als u een vraag of probleem hebt op het gebied van zorg, werk, jeugdhulp, wonen, onderwijs en/of inkomen, kunt u misschien hulp gebruiken bij het stellen van deze vraag en/of het bespreken van het probleem. Of heeft u hulp nodig maar weet u niet precies hoe u dit aanvraagt of wat er voor u is? Een onafhankelijke cliëntondersteuner helpt u bij:

  • het vinden en regelen van de juiste hulp
  • het begrijpen van regelingen, invullen van formulieren en ordenen van administratie
  • het opdoen van nieuwe contacten
  • het contact met (zorg)instanties

Hoeveel moet ik betalen

De cliëntondersteuner die u gaat helpen doet dit (altijd) kosteloos. De ondersteuner gaat uit van úw belang.

Hoe werkt het

Als u op zoek bent naar een zorgaanbieder, een onafhankelijke gesprekspartner bij een 'keukentafelgesprek' of hulp nodig heeft bij het invullen van aanvraagformulieren kunt u contact opnemen met een organisatie, die u hier kosteloos mee helpt. De cliënt ondersteuner die u gaat helpen bij uw vragen over hulp of ondersteuning gaat uit van úw belang.

Wat moet ik doen

Bij één van onderstaande organisaties kunt u terecht voor hulp of ondersteuning:

Cliëntondersteuning van MEE

Voor kwetsbare personen; met een (vermoeden van een) verstandelijke/lichamelijke beperking, ontwikkelingsachterstand, chronische ziekte, niet-aangeboren hersenletsel, (en/) of een vorm van autisme.

Kijk voor meer informatie op www.meeplus.nl

Mantelzorg-steunpunt

Het Mantelzorgsteunpunt ondersteunt mantelzorgers met informatie en advies, het bieden van een luisterend oor en organiseert themabijeenkomsten / lotgenotencontact. De medewerkers ondersteunen mantelzorgers bijvoorbeeld ook bij de voorbereiding en begeleiding van een keukentafelgesprek, afhandeling van bezwaarschriften of overleg met instanties rond wonen en zorg.

Kijk voor meer informatie op www.welzijnzuidplas.nl

Ouderenadviseur van Welzijn Zuidplas

De ouderenadviseur geeft informatie, advies en ondersteuning op het gebied van wonen, zorg en welzijn. De adviseur kan u doorverwijzen naar activiteiten en/of voorzieningen

Kijk voor meer informatie op www.welzijnzuidplas.nl

Cliëntondersteuning door (geschoolde) vrijwilligers van Senioren Actief Zuidplas

Indien u geen beroep kunt doen op familie, vrienden, kennissen of buurtgenoten, dan staat er vanuit SAZ voor u een team van consulenten klaar die u kunnen bijstaan. Dat doen zij vrijwillig, veelal uit liefde en betrokkenheid met hun medemens. Daarbij zijn het mensen met veel werk- en levenservaring en hebben zij trainingen gevolgd om hun taak met resultaat uit te kunnen voeren.

Kijk voor meer informatie op www.sazuidplas.nl

ANBO-consulent (Raad en Daad)

Hoe zit het nou precies met uw AOW, pensioen, belasting, zorg, huishoudelijke hulp? Gelukkig staat ANBO Raad & Daad voor u klaar. Met advies én hulp bij vragen over Inkomen, Wonen en Gezondheid.

Kijk voor meer informatie op de website van 'ANBO-Raad en Daad'

STIP (Steun en informatiepunt)

U kunt gebruik maken van cliëntondersteuning bij alle vragen waar u mee te maken krijgt als gevolg van psychische problemen. STIP gaat uit van uw wensen en belangen, u blijft zelf ‘aan het stuur’. De cliëntondersteuning is vooral gericht op de versterking van uw positie, zodat u weloverwogen keuzes kunt maken.

Kijk voor meer informatie op www.kernkracht.nl

Ondersteuning voor inwoners met sociaal-juridische vragen

  • Budgetmaatjes: Als u moeite heeft om uw financiën op orde te krijgen en te houden, dan kunt u gekoppeld worden aan een Budgetmaatje.
  • Formulierenbrigade: Bij de formulierenbrigade krijgt u hulp bij het invullen van soms lastige formulieren
  • Sociaal Raadsvrouw: Bij de Sociaal Raadsvrouw kunt u terecht met vragen of problemen op sociaaljuridisch gebied.

Kijk voor meer informatie op www.welzijnzuidplas.nl