Heeft u een hond? Dan is het goed om te weten dat er regels zijn voor het uitlaten. Voor een compleet overzicht kunt u de 'veelgestelde vragen over het hondenbeleid' onderaan deze pagina bekijken of downloaden.

De belangrijkste regels van het hondenbeleid

  • Honden moeten aangelijnd worden behalve op losloopgebieden en hondenspeelvelden;
  • U moet altijd een opruimmiddel bij u hebben als u uw hond uitlaat, bijvoorbeeld het gratis een hondenpoepzakje;
  • Hondenpoep ruimt u overal zelf op, alleen buiten de bebouwde kom hoeft dit niet;
  • Op sommige plaatsen zijn honden verboden, bijvoorbeeld bij kinderspeelplaatsen, begraafplaatsen en in winkelcentra.

De toezichthouders van de gemeente controleren op naleving van de regels. Overtreders krijgen een boete.

Controle hondenbeleid

Dagelijks controleren handhavers of hondenbezitters zich aan de regels houden. U kunt een bekeuring krijgen als u de poep van uw hond niet opruimt. Ook riskeert u een boete als uw hond losloopt in een gebied waar dit niet mag of als u uw hond meeneemt naar een plek waar honden verboden zijn. Denk hierbij aan een schoolplein of speelplek voor kinderen.

Heeft u een officiële hulp- of geleidehond dan hoeft uw hond niet aan de lijn en mag u poep laten liggen. Het volledige hondenbeleid kunt u in de 'Algemene Plaatselijke Verordening (APV)' nalezen.

Hondenpoepzakjes

Hondenpoepzakjes zijn te koop bij supermarkten, dierenspeciaalzaken of tuincentra. U kunt ook een gewoon plastic zakje gebruiken.

Waar kan ik mijn hond los laten lopen

In iedere dorpskern zijn losloop gebieden aangegeven. Hiermee komt de gemeente tegemoet aan een breed levende wens onder hondenbezitters. Op deze pagina kunt u een overzicht 'locaties waar uw hond los mag lopen' downloaden met de locaties waar uw hond los mag lopen.

Kinderspeelplaatsen zijn verboden voor honden, aangelijnd of niet. Deze kinderspeelplaatsen zijn op het overzicht aangegeven.