Heeft u een hond? Dan is het goed om te weten dat er regels zijn voor het uitlaten. Voor een compleet overzicht kunt u 'Hondenbeleid - veelgestelde vragen' bekijken of downloaden.

De belangrijkste regels van het hondenbeleid

  • Honden moeten aangelijnd worden behalve op losloopgebieden en hondenspeelvelden;
  • U moet altijd een opruimmiddel bij u hebben als u uw hond uitlaat, bijvoorbeeld het gratis hondenpoepzakje;
  • Hondenpoep ruimt u overal zelf op, alleen buiten de bebouwde kom hoeft dit niet;
  • Op sommige plaatsen zijn honden verboden, bijvoorbeeld bij kinderspeelplaatsen, begraafplaatsen en in winkelcentra.

De toezichthouders van de gemeente controleren op naleving van de regels. Overtreders krijgen een boete

Controle hondenbeleid

Dagelijks controleren handhavers of hondenbezitters zich aan de regels houden. U kunt een bekeuring krijgen als u de poep van uw hond niet opruimt. Ook riskeert u een boete als uw hond losloopt in een gebied waar dit niet mag of als u uw hond meeneemt naar een plek waar honden verboden zijn. Denk hierbij aan een schoolplein of speelplek voor kinderen.

Boete

Onze handhavers controleren streng op het naleven van de regels uit het hondenbeleid en bij het constateren van een overtredingen ontvangt u een boete:

  • Als uw hond niet aan de lijn loopt
  • Als uw hond loopt in een gebied waar honden verboden zijn of een rood verbodsbord staat
  • Als u de poep van uw hond niet opruimt

Het openbaar ministerie heeft de hoogte van de boetes bepaald. U ontvangt vanzelf een betalingsverzoek in de brievenbus.

Heeft u een officiële hulp- of geleidehond dan hoeft uw hond niet aan de lijn en mag u poep laten liggen. Het volledige hondenbeleid kunt u in de 'Algemene Plaatselijke Verordening (APV)(externe link)' nalezen.

Hondenpoepzakjes

Hondenpoepzakjes zijn te koop bij supermarkten, dierenspeciaalzaken of tuincentra. U kunt ook een gewoon plastic zakje gebruiken.

Waar kan ik mijn hond los laten lopen

In iedere dorpskern zijn losloop gebieden aangegeven. Hiermee komt de gemeente tegemoet aan een breed levende wens onder hondenbezitters. Er is een overzicht beschikbaar met diverse 'locaties waar uw hond los mag lopen' met daarop onder andere aangegeven waar honden los mogen lopen.

  • Kinderspeelplaatsen zijn verboden voor honden, aangelijnd of niet. Deze kinderspeelplaatsen zijn op het overzicht aangegeven.