Afval, grofvuil

  • Grof huisvuil is huishoudelijk afval dat te groot of te zwaar is om in een vuilniszak of container te stoppen. Bijvoorbeeld meubels of vloerbedekking;
  • U dient het afval altijd te scheiden en er pakketjes van te maken. Deze pakketjes moeten nog makkelijk op te pakken zijn;
  • De gemeente haalt niet alle grofvuil op

Soms is grof afval nog prima geschikt voor hergebruik. Veel kringloopwinkels halen de goederen gratis op of u kunt de goederen langsbrengen.

Wat moet ik doen?

Heeft u grofvuil wat u wilt laten ophalen/verwijderen dan maakt u hiervan een melding bij de gemeente. Na het maken van de melding wordt er altijd contact met u opgenomen voor het bevestigen van de definitieve afspraak.

Melding grofvuil doorgeven

U kunt ook telefonisch een afspraak maken voor het laten ophalen/verwijderen van grofvuil via (0180) 330 300

U kunt uw grofvuil ook inleveren bij één van de afvalbrengstations, binnen de gemeente Zuidplas zijn deze te vinden in Nieuwerkerk aan den IJssel en in Zevenhuizen. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Afvalbrengstation'.

Hoe werkt het?

Voor zowel de afvalbrengstations als de ophaalservice geldt dat u de verschillende soorten afval vooraf dient te bundelen. Al het afval dient gescheiden en hanteerbaar te worden aangeleverd.

In principe geldt het ophalen of overnemen van grofvuil alleen voor particulieren. Bedrijven dienen hiervoor een aparte overeenkomst te sluiten met een particuliere afvalinzamelaar.

Zelf afval langsbrengen bij de Afvalbrengstations

U kunt ook zelf uw grofvuil inleveren bij de Afvalbrengstations. Kijk voor meer informatie over het inleveren van grofvuil op de pagina 'Afval, grofvuil'.

Wel bij grofvuil

Afval dat niet in zakken of dozen past, zoals banken, kasten, metalen, stoelen, tafels en al uw grove tuinafval zoals boomstronken, gebundelde takken of stammen van maximaal één meter en niet zwaarder dan 20 kg.

Niet bij het grofvuil

Breng asbest, steenhoudende materialen, bielzen (geteerd materiaal), glas, KCA, puin, stenen, tegels, spiegels, en dergelijke naar een afvalbrengstation.

Wat kost het?

De kosten voor het ophalen bedraagt € 40,00 voor de eerste 1 m3 (incl. voorrijkosten). Voor elke extra 0,25 m3 wordt € 10,00 in rekening gebracht. Tot het moment van inzameling bent u verantwoordelijk voor het totale aangeboden grofvuil.

Nadat u een afspraak heeft gemaakt met de gemeente wordt u geïnformeerd over de datum waarop uw grofvuil wordt opgehaald.

Let op: Wanneer u grofvuil aanbiedt en er wordt bijgeplaatst, betaalt u voor het totale aanbod grof vuil. Als u het grofvuil te vroeg buiten zet bestaat de mogelijkheid dat er door anderen grofvuil wordt bijgeplaatst en ontvangt u een te hoge rekening.

Nadat uw grofvuil is ingezameld ontvangt u van de gemeente een rekening.