Waterstofnetwerk West-Nederland

Het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) en Hynetwork (dochteronderneming van Gasunie) hebben plannen om een ondergrondse waterstofleiding aan te leggen. Dit is nodig om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de klimaatdoelstellingen te behalen. De leiding loopt tussen het Noordzeekanaalgebied en Rotterdam. Het project heet Waterstofnetwerk West-Nederland. De gemeente Zuidplas heeft zelf geen rol in het project

Ombouwen van gastransportleidingen

Uitgangspunt voor dit waterstofnetwerk is het hergebruik van bestaande leidingen die nu nog worden gebruikt voor gastransport. Waar hergebruik niet mogelijk is, komen nieuwe leidingen in de grond. De gemeente Zuidplas wordt doorkruist door twee grote, al bestaande gastransportleidingen. Eén van deze leidingen wordt door HyNetwork omgebouwd om onderdeel te zijn van het waterstofnetwerk. Deze leiding loopt door het glastuinbouwgebied en volgt voor een groot deel de Vierde Tocht. Dit houdt in dat dit traject ook door Cortelande loopt.

De gevolgen voor gemeente Zuidplas zijn zeer klein. De bestaande leiding wordt van binnenuit omgebouwd om deze geschikt te maken voor het vervoer van waterstof. Omwonenden en gebruikers van de openbare ruimte merken vrijwel niets van de werkzaamheden. De enige zichtbare werkzaamheden gaan plaatsvinden op het nu afgesloten terrein van de Gasunie langs de Vierde Tocht.

Plannen voor waterstofleiding in West-Nederland, tekening van een waterstofnetwerk met fabrieken, windmolens, schepen en bestaande industrie

Terinzagelegging plannen voor waterstofleidingnetwerk

Van vrijdag 4 april tot en met donderdag 15 mei 2025 lag het Voornemen en voorstel voor participatie ter inzage en kon iedereen reageren. De reacties op het voornemen worden gebruikt bij het opstellen van de concept-Notitie Reikwijdte en Detailniveau (concept-NRD). De reacties op het voorstel voor participatie worden gebruikt om het participatieproces verder uit te werken. Het Voornemen en voorstel voor participatie en de Inspraakbundel met binnengekomen reacties kunt u vinden op www.rvo.nl.

Online bijeenkomst

Hynetwork en RVO organiseerden op 10 april 2025 een online bijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst werd uitleg gegeven over het project. U kunt de online bijeenkomst terugkijken via deze LINK. Ook zijn er inloopbijeenkomsten georganiseerd. Meer informatie hierover leest u in de advertentie van Hynetwork en RVO 'Nieuwsbericht Hynetwork RVO - april 2025'.