Stookalert
Rook en schadelijke stoffen… Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel
Het kan fijn zijn om de open haard aan te doen als het wat kouder wordt. Zeker ook nu de gasprijs niet meer zo laag is. Het is lekker warm en zo’n brandende haard is ook altijd erg gezellig. Maar het stoken van hout is een risico voor de omgeving en de gezondheid van iedereen. Niet alleen voor de mensen die in de buurt wonen. Wanneer u uw houtkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, zoals fijnstof en kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK’s), benzeen en koolmonoxide. Hoeveel schadelijke stoffen er vrijkomen, hangt af van de manier waarop u stookt.
Deze stoffen veroorzaken luchtvervuiling en kunnen schade aan de gezondheid van uzelf en anderen in de omgeving opleveren. Ook wanneer de rook niet meer te zien is. Rook kan bijvoorbeeld via ramen en ventilatieroosters bij de buren binnendringen. Vooral kwetsbare groepen zoals mensen met een longziekte, ouderen en kinderen hebben veel last van de rook van een houtvuur of barbecue. Deze mensen kunnen benauwd worden, moeten veel hoesten of krijgen (blijvend) een slechtere longfunctie. Ook bij kleine hoeveelheden houtrook kunnen zij klachten ontwikkelen. Als ze veel rook inademen, kunnen de klachten lang aanhouden, ook als het vuur uit is.
Stookalert
Er is ook een stookalert. Dit alert wordt uitgegeven bij ongunstigste weersomstandigheden en/of een slechte luchtkwaliteit. Het advies vanuit het RIVM geldt 24 uur. Steeds meer stokers maken er dan ook een gewoonte van de stookwijzer te checken voordat ze het vuur aanmaken. Kijk daarom altijd op de Stookwijzer (www.rivm.nl/stookalert) voordat je gaat stoken en stook niet bij een stookalert.