Stookalert

Winters vuurtje stoken met minder rook- en geuroverlast
In de winter gaan overal de houtkachels en open haarden weer aan. Dit geeft een gezellige sfeer in huis, en de gloeiende warmte voelt prettig aan. Je staat er niet steeds bij stil, maar wanneer je in huis je houtkachel, palletkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, waaronder fijnstof. Deze schadelijke stoffen veroorzaken luchtvervuiling en kunnen schade aan de gezondheid van jezelf en anderen in je omgeving toebrengen. Ook wanneer je de rook niet meer ziet.
Hout stoken veroorzaakt naast geuroverlast, ook schadelijke stoffen zoals fijnstof, koolwaterstoffen (PAK’s), benzeen en koolmonoxide. Hoeveel schadelijke stoffen er vrijkomen, hangt af van de manier waarop je stookt.
Tijdens het genieten van een haardvuur kun je rekening houden met de omgeving. Je kunt de hoeveelheid schadelijke stoffen namelijk verminderen met de manier waarop je hout stookt. Gebruik bijvoorbeeld hout met een vochtpercentage tussen 15-20% voor een optimale verbranding. Hoe optimaler het hout verbrandt, hoe minder uitstoot van schadelijke stoffen.
Plaatselijk kan de luchtvervuiling bij windstil weer hoog oplopen. Bij windstil of mistig weer kun je de houtkachel, palletkachel of open haard dus beter uitlaten. Kijk daarom altijd op de Stookwijzer (www.rivm.nl/stookalert(externe link)) voordat je gaat stoken en stook niet bij een stookalert.
Stookadvies en stookalert
U kunt een stookadvies opvragen via de Stookwijzer op www.stookwijzer.nu(externe link). Deze geeft op ieder moment van de dag aan of u op basis van het weer waar u zich bevindt beter wel of niet kan stoken.
Stookalert
Er is ook een stookalert. Het stookalert wordt aangezet bij ongunstigste weersomstandigheden en/of een slechte luchtkwaliteit. Het advies vanuit het RIVM geldt 24 uur. Steeds meer stokers maken er dan ook een gewoonte van de stookwijzer te checken voordat ze het vuur aanmaken.
Wist je dat
- Ongeveer 1 op de 3 Nederlanders last heeft van houtstook. Dit gaat vooral over geuroverlast, irritaties van ogen en luchtwegen en het dicht moeten laten van ramen en ventilatieroosters;
- Blootstelling aan houtrook directe klachten van de luchtwegen kan geven zoals hoesten en benauwdheid? Daarnaast zijn er aanwijzingen dat blootstelling aan houtrook leidt tot meer (ziekenhuisopnamen voor) hart- en vaataandoeningen;
- Rook via ramen en ventilatieroosters bij de buren kan binnendringen;
- Het verboden is om afval of geverfd of geïmpregneerd hout te verbranden? Bij verbranding ervan komen zware metalen vrij;
- Open vuurplaatsen, zoals vuurkorf en open haard, in de winter ook overlast veroorzaken.
Meer informatie
Op de website van Duurzaam Zuidplas, www.duurzaamzuidplas.nl(externe link) kunt u meer informatie vinden over tips voor verantwoord stoken.