Aannemer Van Gelder startte in maart 2025 met het vernieuwen van de Batavierlaan. Het is niet alleen onderhoud dat we uitvoeren aan de Batavierlaan. We veranderen ook iets aan de indeling. Zo komt er op de Batavierlaan tussen de Singel en de Spoorlaan aan de kant van de flat een fietspad in twee richtingen.

Aanpassingen aan ontwerp

Eind februari 2025 besloten wij het ontwerp voor de Batavierlaan nog op enkele punten aan te passen. Dit doen we om de verkeerssituatie zo veilig mogelijk te maken. We hebben hierbij rekening gehouden met de eerdere inbreng van onder andere bewoners, politie, de Fietsbond en Veilig Verkeer Nederland. Inmiddels is het ontwerp klaar en kunt u deze onderaan deze pagina bekijken.

We beseffen dat de tekeningen van het ontwerp lastig te begrijpen zijn, want het zijn technische tekeningen. Daarom kunt u vragen over het ontwerp stellen via onderstaande knop of tijdens een spreekuur op woensdag 14 mei tussen 15.00 en 16.00 uur in de bouwkeet aan de Batavierlaan.

Stel uw vraag

Doortrekken fietspad

De grootste aanpassing in het ontwerp is het doortrekken van het fietspad vanaf de J.A. Beijerink-straat tot aan de Sweelinckstraat. Door het fietspad door te trekken, hoeven fietsers minder vaak over te steken en dat is veiliger. Het doortrekken van het fietspad heeft helaas wel als gevolg dat we enkele hagen moeten verwijderen en een boom moeten verplaatsen. Er is geen ruimte om op een andere manier groen terug te brengen.

Wijzigingen enkele oversteekplaatsen

Ook pasten we enkele fiets- en voetgangersoversteken aan. Zo zijn er minder zebrapaden. In de praktijk blijkt namelijk dat automobilisten en fietsers nauwelijks stoppen voor zebrapaden, terwijl de voetgangers wel verwachten dat de bestuurders hen voorrang verlenen. Daarom zijn we terughoudend met het plaatsen van zebrapaden. Ook hebben fietsers geen voorrang bij het oversteken (geen haaientanden) van de Batavierlaan ter hoogte van de J.A. Beijerinkstraat.

Verkeersbesluit in Hart van Holland

Voor enkele aanpassingen is het nodig een verkeersbesluit te nemen. Op dit moment bereiden we dit besluit voor. Als het besluit klaar is, laten wij dit weten via de gemeentepagina in Hart van Holland en op deze pagina. Omwonenden ontvangen hier NIET apart een brief over.

Planning

De aannemer werkt in drie hoofdfases. De hoofdfases worden nog verdeeld in meerdere delen. Ook gaan de fases in elkaar over. Huidige planning:

  • Fase 1: maart - half/eind juli 2025 vanaf kruising Batavierlaan/Europalaan/Spoorlaan tot aan de kruising Batavierlaan/J.A. Beijerinkstraat
  • Fase 2: eind juni - eind november/december 2025 vanaf de kruising Batavierlaan/J.A. Beijerinkstraat tot aan de rotonde Batavierlaan/Kerklaan
  • Fase 3: november de rotonde Batavierlaan/Kerklaan.

Als alles volgens planning verloopt, rondt de aannemer de werkzaamheden binnen 10 maanden af. Dit is afhankelijk van het weer en de voortgang.

Bouwapp Van Gelder Werkt

De voortgang van de werkzaamheden kunt u volgen in de bouwapp van Van Gelder. Deze app is gratis. De app kunt u vinden in de appstore/playstore onder de naam 'Van Gelder Werkt' project Batavierlaan. Heeft u de bouwapp al op uw telefoon staan? Ook daar kunt u ons vinden onder de naam Batavierlaan.

Op een computer kunt u op www.debouwapp.nl het project Batavierlaan zoeken.

Meer informatie of vragen

Heeft u vragen of opmerkingen over de planning, fasering, omleidingen en mogelijke overlast? Bekijk of uw vraag tussen de veel gestelde vragen op deze pagina staat. Als dit niet het geval is, kunt u contact opnemen met de omgevingsmanager van de aannemer, Sandra Zierikzee, via szierikzee@vangelder.com. U kunt uw vraag ook stellen via de Bouwapp.

Veelgestelde vragen

Wanneer wordt er gestart met de werkzaamheden?

De aannemer start in februari 2025 met de voorbereidende werkzaamheden. Op maandag 3 maart 2025 starten zij met de werkzaamheden en gelden omleidingsroutes.

Is de hele Batavierlaan afgesloten voor verkeer?

Voor doorgaand verkeer is de weg afgesloten. Bewoners kunnen wel hun woning bereiken.

Jullie hebben eerder gezegd dat jullie zouden beginnen aan de kant van de rotonde. Jullie beginnen nu juist aan de kant van de Europalaan. Waarom is dat?

Voor de aan- en afvoer van materialen is het handiger aan de kant van de Europalaan te beginnen. Daarnaast zit er een lange levertijd op de materialen die we nodig hebben voor het deel bij de rotonde.

Nu jullie aan de kant van de Europalaan beginnen, starten de geplande werkzaamheden bij Bosveen en Rietveen ook later?

We bekijken of we in de fasering van de werkzaamheden aan de Batavierlaan rekening kunnen houden met de werkzaamheden die we bij Bosveen en Rietveen uit willen voeren. Het kan dus zijn dat er tijdens de werkzaamheden nog iets verandert aan de fasering van de Batavierlaan.

Gaan de werkzaamheden langer duren nu het ontwerp nog wordt aangepast?

Nee, dit heeft geen invloed op de planning. De aannemer is flexibel in hoe hij de werkzaamheden uitvoert. De aannemer voert eerst werkzaamheden uit op het deel van de weg die hetzelfde blijft als in het ontwerp dat er lag. Pas als de aanpassingen op het ontwerp definitief zijn, voert de aannemer de werkzaamheden op die delen uit.

Schuiven de werkzaamheden aan Bosveen en Rietveen ook op nu het ontwerp voor de Batavierlaan nog wordt aangepast?

De planning voor de Batavierlaan blijft hetzelfde. Het aanpassen van het ontwerp voor de Batavierlaan verandert dus niets aan de planning voor Bosveen en Rietveen.

Voert de aannemer nu geen werkzaamheden uit die straks weer aangepast moeten worden als het ontwerp verandert?

Nee, de aannemer voert werkzaamheden uit op het deel van de weg die hetzelfde blijft als in het ontwerp dat er lag. Pas als de aanpassingen op het ontwerp definitief zijn, voert de aannemer de werkzaamheden op de delen die in het ontwerp aangepast zijn uit.

Wat verandert er aan het ontwerp?

Het gaat onder andere om het doortrekken van het fietspad vanaf de J.A. Beijerinkstraat tot aan de Sweelinckstraat en de vormgeving van fiets- en voetgangersoversteken.

Waarom wordt het ontwerp aangepast? Wat was er niet goed aan?

De verkeersexperts die sinds kort bij het project betrokken zijn, geven aan dat de verkeerssituatie veiliger is met enkele aanpassingen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om de vormgeving van fiets- en voetgangersoversteken en het doortrekken van het fietspad vanaf de J.A. Beijerinkstraat tot aan de Sweelinckstraat. Met aanpassingen van de inrichting komt de verkeerssituatie ook meer in één lijn met de inrichting van de Europalaan.

Waarom komen er geen drempels?

Verkeersdrempels geven te veel trillingen en geluidsoverlast voor de omwonenden. Daarom is ervoor gekozen dit bij de Batavierlaan niet te doen. We vervangen wel de heuvels in het midden van de weg door een verhoging waar niet overheen gereden kan worden. Doordat er geen lange rechte stukken in het ontwerp zitten, zal de snelheid van het wegverkeer ook aansluiten op de geldende maximum snelheid.  

Waarom is in eerste instantie het fietspad vanaf de J.A. Beijerinkstraat tot aan de Sweelinckstraat weggehaald?

Met het weghalen van dit deel van het fietspad wilden we voorkomen dat men toch in twee richtingen op het fietspad zou fietsen. Het leek mogelijk een meer doorgaande fietsverbinding van het station tot zwembad en het doorgaande fietspad naar Capelle te maken door de fietsers naar de zuidzijde van de Batavierlaan te verplaatsen. Nu we de voorrangssituatie en oversteekpunten voor fietsers aanpassen en een verbinding maken met de Europalaan, is het wenselijk dit deel van het fietspad toch te behouden. Hiermee komen we ook tegemoet aan een wens van bewoners en de Fietsersbond.

Waarom gaat het bruggetje bij De Wilg weg?

Het bruggetje zorgde onbedoeld voor een extra oversteekpunt. Dit maakte de verkeerssituatie onoverzichtelijk. Daarnaast kost het onderhoud en vervangen van de brug ook geld. Dit kunnen we uitsparen door de brug weg te halen en geen nieuwe brug te plaatsen.

Veel mensen willen vanaf de rotonde naar de J.A. Beijerinkstraat aan beide kanten een fietspad in twee richtingen. Waarom komt dat er niet?

Op sommige delen van de Batavierlaan is plaats voor een fietspad van 1,8 meter breed. Dit is voor éénrichting breed genoeg, maar niet voor beide richtingen. Het fietspad verbreden of verleggen is vanwege de hoge kosten ook geen optie. We moeten hier namelijk op sommige plekken kabels en leidingen voor verleggen. De hoge kosten hiervoor zijn niet voorzien.

Veel mensen willen dat de Batavierlaan een 30-km weg wordt. Waarom komt dat er niet?

De Batavierlaan is een belangrijke doorgaande weg. Deze weg is aangewezen als een gebiedsontsluitingsweg met  50km/u als maximumsnelheid. Er is teveel verkeer om deze maximumsnelheid te verlagen. De maatregelen in de inrichting van de weg sluiten hierop aan.

Kunnen omwonenden nog hun inbreng geven op het aangepaste ontwerp?

Nee, dat is niet meer mogelijk. De inbreng die we eerder kregen van onder andere bewoners, politie, de Fietsbond en Veilig Verkeer Nederland zijn nadrukkelijk meegenomen bij het aanpassen van het ontwerp.

Aan wie kan ik mijn vraag over het aangepaste ontwerp stellen?

Via de knop 'Stel uw vraag' op deze pagina kunt u uw vraag stellen. Zo komt hij bij de juiste afdeling terecht.

Waarom zat er zoveel tijd tussen de bewonersbijeenkomst en het uitvoeren van de werkzaamheden?

Helaas bleken een aantal onderzoeken niet gedaan te zijn. Resultaten van deze onderzoeken hadden gevolgen voor het ontwerp en het bestek. Hierdoor was het nodig deze meerdere keren aan te passen. Dit heeft meer tijd gekost dan we zouden willen.

Waarom nemen jullie de wensen van de bewoners niet mee in het ontwerp?

Bij suggesties die gedaan worden door belanghebbenden maken we een afweging of dit technisch en financieel haalbaar is en of het past binnen het beleid dat wij hebben en de landelijke richtlijnen die gelden. We kunnen dus niet alle wensen van bewoners meenemen in een ontwerp.

Kunnen we bezwaar maken op het aangepaste ontwerp?

Nee, niet op het aangepaste ontwerp. Het is wel mogelijk bezwaar te maken op het verkeersbesluit. Het verkeersbesluit gaat over de verkeerskundige maatregelen die wij willen nemen en niet over de complete inrichting van de openbare ruimte.

Waarom hebben de omwonenden geen reactie gekregen op de vele vragen die er bij hen leefden na de bijeenkomst in 2023?

Wij publiceren de antwoorden op de veel gestelde vragen na een bijeenkomst vaak op deze pagina. De vragen en antwoorden over de Batavierlaan hebben er van juni 2023 tot oktober 2024 op gestaan. We hadden op het moment dat het ontwerp definitief was de omwonenden via een brief willen informeren hierover, maar dit zat zo dicht op het moment dat we ook konden vertellen welke aannemer de werkzaamheden uit zou gaan voeren en de periode waarin zij dat gaan doen, dat we dit wilden combineren.