In navolging op het bidboek (2017) en de concept-ontwikkelingsvisie (2019) presenteert de gemeente Zuidplas nu het 'masterplan Middengebied Zuidplaspolder'. 

In dit plan worden de contouren geschetst van een nieuw dorp met 8.000 woningen en nieuwe bedrijventerreinen in een vernieuwend landschap. Dit plan is mede tot stand gekomen in constructieve samenwerking met bestuurlijke partners, ideeën van omwonenden, ondernemers en (natuur)organisaties. Daartoe is er een bestuurlijke overeenkomst opgesteld tussen de gemeente Zuidplas, de provincie Zuid-Holland en de Grondbank RZG Zuidplas die de basis vormt voor de realisatie van het masterplan.

Bekijk het 'masterplan Middengebied Zuidplaspolder' op www.denieuwezuidplaspolder.nl(externe link).

De provincie Zuid-Holland heeft de Zuidplaspolder in 2004 aangewezen als ontwikkellocatie voor woningbouw. Dat had een reden, want er is al jaren een grote vraag naar woningen. En dan vooral betaalbare woningen en huizen voor kleine huishoudens. Tot nu toe heeft de gemeente Zuidplas zich vooral gefocust op de uitbreiding van de bestaande dorpen. Echter dat is niet voldoende. Er is noodzaak om samen verder te bouwen. De afgelopen jaren heeft de gemeente Zuidplas in samenspraak met de bestuurlijke partners hard gewerkt aan de planvorming voor het Middengebied: van bidboek, concept-ontwikkelingsvisie tot masterplan en een bestuurlijke overeenkomst met de partners. De gemeente Zuidplas toont lef door de regie voor de ontwikkeling van het nieuwe ‘Vijfde Dorp’ in eigen hand te nemen. De provincie Zuid-Holland en de deelnemers aan de Grondbank RZG Zuidplas dragen hieraan bij door het aanpassen van beleid, het inbrengen van grond en het inzetten van geld.

drs. ir. Anne Koning, gedeputeerde Wonen en Ruimtelijke Ordening Provincie Zuid-Holland "Trots dat we na een periode van bijna 20 jaar nu echt een doorbraak hebben bereikt. Door een constructieve samenwerking realiseren we 8.000 nieuwe woningen, voor een belangrijk deel in het betaalbare en sociale segment. Hier ontstaat een groen en duurzaam gebied waar mensen prettig kunnen wonen, werken en recreëren."

Het college van Zuidplas committeert zich aan de realisatie van de opgave

De presentatie van het masterplan bestendigt de regierol die Zuidplas al enige tijd op zich neemt en concretiseert de ambities en uitgangspunten uit het raadsbesluit van juni 2019. Vaststelling van dit masterplan en de bestuurlijke overeenkomst betekent daarmee ook duidelijkheid over het vervolgproces met de bestuurlijke partners.

Wethouder Jan Hordijk van Zuidplas "Het openbaar kunnen maken van het masterplan is een mijlpaal in een proces dat al bijna twee decennia loopt. Tegelijkertijd is het een startpunt voor uitwerkingen, het betrekken van de omgeving, het versterken van draagvlak en het uitvoeren van beleid en wordt hiermee een hele belangrijke stap in de ontwikkeling van Zuidplas gezet."

8.000 woningen in plaats van de eerdergenoemde 4.000

In de concept-ontwikkelingsvisie sprak de gemeente over de bouw van vier tot tien duizend woningen in het Middengebied. Dit was in die fase nog een variabele optie. Omdat de woningnood zo hoog is, is Zuidplas met haar bestuurlijke partners overeengekomen 8.000 woningen te bouwen in het nieuwe Vijfde Dorp. Van deze 8.000 woningen bestaat meer dan de helft uit betaalbare huur- en koopwoningen. Het andere deel valt onder het hogere segment huur- en koopwoningen. Zo garandeert de gemeente voor ieder wat wils. Daarvan worden circa 4.500 woningen als dorpskern op de kreekrug gebouwd en later nog eens 3.500 woningen direct aangrenzend aan de nieuwe dorpskern.

8.000 woningen betekent dat ongeveer tussen de 10.000 en 20.000 woningzoekenden zich in het nieuwe Vijfde Dorp kunnen vestigen. Daarmee is er voldoende draagvlak voor een zelfstandig en levendig dorp met genoeg mogelijkheden voor voorzieningen. Het gebied is geschikt om 8.000 woningen in te bouwen. Gezamenlijk ontstaat een sterke gemeente bestaande uit 5 dorpskernen met ieder een eigen karakter.

Wethouder Bas Kurvers van Rotterdam (Bouwen en Wonen) "Ik ben blij dat we samen met alle partners tot dit resultaat zijn gekomen. Met de ontwikkeling van 8000 nieuwe woningen gaan we de druk op de woningmarkt in Zuid-Holland verlichten."

Wethouder Rogier Tetteroo van Gouda "8000 woningen erbij in onze regio, een enorme bijdrage aan het terugdringen van het woningtekort. Met maar liefst de helft van de woningen in het betaalbare segment, waaronder 1/3e deel sociaal. Dat is niet niks. Er wordt geïnvesteerd in duurzaamheid en groen en gezorgd voor goede (fiets)infrastructuur. Wat goed dat dit in Zuidplas gaat gebeuren. Het belooft een inspirerend en divers nieuw dorp te worden. Ik kijk uit naar onze nieuwe buren."

Vervolg

Na verwachte vaststelling van dit masterplan door de gemeenteraad, wordt het masterplan als leidraad gebruikt door de gemeente Zuidplas onder andere om een of meerdere bestemmingsplannen te maken. Bij de ontwikkeling hiervan betrekt de gemeente wederom inwoners, ondernemers, (natuur)organisaties en andere belangstellenden. Voordat de bestuurlijke overeenkomst ondertekend wordt en gestart kan worden met de verdere uitwerking wordt deze voor reactie voorgelegd aan de gemeenteraad van Zuidplas, Provinciale Staten en de gemeenteraden van de overige deelnemers aan de Grondbank RZG Zuidplas.

Hoogheemraad Agnes van Zoelen van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard "Mooi dat de gemeente kiest voor een nieuw dorp dat ontworpen is met water en bodem als uitgangspunten."

Wethouder Jan Willem Schuurman van Zuidplas "Wij bieden de gemeenteraad met een financieel robuust kader en voldoende grondpositie de regie aan voor de bouw van een prachtig Vijfde Dorp."

Wethouder Kortleven van Waddinxveen "Om de grote tekorten op de woningmarkt aan te kunnen is het bouwen van extra woningen hard nodig, we zijn dan ook blij dat in Zuidplas, na jaren van gezamenlijke voorbereiding, het Vijfde Dorp wordt ontwikkeld. Met een groot aandeel sociale en betaalbare woningen, maar ook ruimte voor voorzieningen en bedrijven gaat het een belangrijke rol spelen in de regio. We wensen de gemeente Zuidplas veel succes met het realiseren van de plannen.

Mevrouw Willy de Zoete-van der Hout, voorzitter van de Grondbank "De Grondbank RZG Zuidplas is verheugd dat haar strategisch aangekochte grondbezit ingezet gaat worden voor de gebiedsontwikkeling van het Middengebied in de Zuidplaspolder."

Online informatiebijeenkomst over de resultaten uit de consultatierondes op 15 april 2021

Het masterplan is het resultaat van heel veel ‘samen’. De inbreng van inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties hebben een plek in het masterplan gekregen. Op welke wijze deze inbreng is verwerkt in het masterplan, kan teruggelezen worden in het document 'Participatie Masterplan Middengebied Zuidplaspolder'.

Aanmelden informatieavond

Op 15 april organiseert de gemeente een online bijeenkomst waarin nader wordt ingegaan op waarom sommige ideeën wel en sommige ideeën niet zijn meegenomen in het masterplan. Via www.denieuwezuidplaspolder.nl(externe link) kunnen belangstellenden zich aanmelden voor deze avond.