Huisvestingsvergunning

De gemeente wil zorgen voor een eerlijke verdeling van woonruimte. Daarom moet u soms een vergunning aanvragen als u in een goedkope huurwoning gaat wonen. Dit heet een huisvestingsvergunning.

Wanneer heb ik een huisvestingsvergunning nodig

U heeft een huisvestingsvergunning nodig voor een sociale huurwoning of voor een nieuwbouw middenhuurwoning. Dit geldt voor woning van zowel woningcorporaties als van particuliere verhuurders.

Sociale huurwoning

Bij het (ver)huren van een sociale huurwoning is een huisvestingsvergunning verplicht. Een sociale huurwoning heeft een huurprijs tot € 879,66 (prijspeil 2024), de zogenaamde liberalisatiegrens.

Middenhuurwoning

Bij het (ver)huren van een nieuwbouw middenhuurwoning is vanaf 1 juli 2023 ook een huisvestingsvergunning vereist. Een middenhuurwoning heeft een huurprijs vanaf de liberalisatiegrens tot € 1.125 (prijspeil 2023). Voor een kamer (onzelfstandige woonruimte) of koopwoning is geen huisvestingsvergunning vereist.

Wat moet ik doen?

Als u een woning huurt van een woningcorporatie, wordt de huisvestingsvergunning verstrekt namens de gemeente door de woningcorporatie van wie u een woning huurt.

Als u een u woning huurt van een particuliere verhuurder kunt u eerst bij de gemeente navragen of er een huisvestingsvergunning vereist is. Dit is namelijk niet in alle gevallen nodig. U kunt vervolgens met het aanvraagformulier een huisvestingsvergunning aanvragen bij de gemeente. De volledig ingevulde aanvraag met bijbehorende documenten levert u aan:

  • Gemeente Zuidplas
    t.a.v. afdeling wonen
    Postbus 100
    2910 AC Nieuwerkerk aan den IJssel

of u kunt het formulier met bijlagen digitaal toesturen aan: gemeente@zuidplas.nl 

Aanvraagformulier

U kunt het formulier 'Huisvestingsvergunning - aanvraagformulier' hier downloaden.

Voorwaarden

De gemeente bepaalt voor welke woningen een huisvestingsvergunning nodig is. In de huisvestingsverordening staan de regels voor een huisvestingsvergunning. Of u een vergunning krijgt, hangt af van bepaalde voorwaarden zoals:

  • Bepaalde groepen bewoners krijgen voorrang;
  • Uw inkomen mag niet boven een bepaalde grens komen;
  • De woning past bij uw gezinssituatie.

Wettelijk- en regelgeving

Wat kost het?

De kosten voor een huisvestingsvergunning bedragen € 34,45(prijspeil 2024). De corporatie verstrekt namens de gemeente de huisvestingsvergunning. De kosten hiervan brengen zij in rekening bij uw eerste huurfactuur.