Inwoners van de gemeente Zuidplas kunnen de energietoeslag 2023 aanvragen. De energietoeslag is € 1.300. Er zijn wel voorwaarden. Zo moet de aanvrager de huurder of eigenaar van een woning zijn, een energiecontract en een laag inkomen hebben.

972 inwoners in Zuidplas hebben de Energietoeslag voor 2023 al automatisch ontvangen. Mensen met een uitkering kregen de energietoeslag in oktober. Kreeg iemand de energietoeslag van 2022? Dan heeft Sociale Zaken IJsselgemeenten nagekeken of ze weer aan de voorwaarden voldoen. Zo ja, dan kregen zij ook de Energietoeslag vanzelf op hun bankrekening.

Zelf aanvragen

Mensen die de energietoeslag 2023 niet automatisch kregen, kunnen het nu aanvragen. Dit kan tot en met 31 augustus 2024. Op www.ijsselgemeenten.nl/energietoeslag staat meer informatie, alle voorwaarden en het aanvraagformulier.

Hulp bij formulier invullen

Iedereen die hulp kan gebruiken bij het invullen van het formulier kan terecht bij de Postkamer van Stichting ZO! Op www.stzo.nl/postkamer staan alle adressen van de inloopspreekuren in Moerkapelle, Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen.

Gratis kadokaart van € 550,- én/of een gratis afspraak met de energiefixer voor inwoners die energietoeslag ontvangen

Update 9 november 2023: de kaarten zijn momenteel op. Als u zich inschrijft komt u op de wachtlijst. Wanneer er een kaart voor u beschikbaar komt, ontvangt u bericht.

Heeft u moeite om de energierekening te betalen door de hoge energieprijzen? U kunt de kosten verlagen door minder gas en/of stroom te gebruiken. Om u daarmee te helpen heeft de gemeente Zuidplas 2 acties opgezet voor inwoners die energietoeslag ontvangen.

 • U kunt gratis een kadokaart aanvragen ter waarde van € 550,- en/of u kunt gratis een afspraak maken met de Energiefixer.

Ontvangt u energietoeslag? Dan kunt van alle 2 de acties gebruik maken. Let op: de actie gaat in vanaf 1 november 09.00 uur en op is op. 

Gratis kadokaart ter waarde van € 550

Met deze kadokaart krijgt u korting op apparaten waarmee u stroom bespaart. U kunt kiezen uit een zuinige koelkast, vriezer, wasmachine of een vaatwasser. U kunt de kadokaart zelf online aanvragen met uw unieke nummer.

Update 9 november 2023: de kaarten zijn momenteel op. Als u zich inschrijft komt u op de wachtlijst. Wanneer er een kaart voor u beschikbaar komt, ontvangt u bericht.

Energie besparen met de witgoedregeling voor inwoners met een laag inkomen

De gemeente Zuidplas helpt inwoners met een kadokaart van € 550,-. Deze kadokaart biedt €550,- korting bij de aanschaf van een energiezuinige koelkast, vriezer, wasmachine of vaatwasser. Oude apparaten gebruiken vaak veel energie. Uw nieuwe apparaat zorgt voor jaren minder energieverbruik.

Voor wie is de witgoedregeling

Als u voor deze regeling in aanmerking komt, heeft u een brief van de gemeente Zuidplas ontvangen. Het gaat huishoudens die eerder de energietoeslag hebben ontvangen.

Hoe vraag ik de kadokaart aan

Heeft u een brief ontvangen, dan kunt u de kadokaart online aan te vragen. De kadokaart is 62 dagen geldig na afgiftedatum. Op de website van het regionaal energieloket www.regionaalenergieloket.nl/zuidplas/kadokaart kunt u een kadokaart aanvragen en inwisselen. Het inwisselen van de kaart kan ook fysiek bij deelnemende winkels. De exacte geldigheidsdatum staat vermeld in de toegestuurde brief. Daarna is het tegoed op de kaart onbruikbaar en kan er geen aanspraak worden gemaakt op enige geldelijke vergoeding.

Update 9 november 2023: de kaarten zijn momenteel op. Als u zich inschrijft komt u op de wachtlijst. Wanneer er een kaart voor u beschikbaar komt, ontvangt u bericht.

Wachtlijst

Inwoners die de brief hebben ontvangen en geen kaart meer kunnen aanvragen komen automatisch op de wachtlijst. We houden in de gaten of de kadokaarten binnen 62 dagen worden besteed. Zo niet, dan komen er weer kadokaarten beschikbaar. Mocht er op enig moment een kaart beschikbaar zijn, krijgt de eerstvolgende op de lijst de kaart thuisgestuurd.

Ik heb de brief niet ontvangen

Inwoners die geen bericht hebben ontvangen, maar wel recht denken te hebben op deze actie, kunnen een e-mail sturen naar duurzaam@zuidplas.nl

Nog meer energie besparen

Graag helpen wij inwoners die energietoeslag ontvangen ook met andere maatregelen om thuis minder stroom en gas te gebruiken. Gemeente Zuidplas heeft voor die inwoners een team van energiefixers die gratis kleine energiebesparende maatregelen komen plaatsen. Kijk op de pagina energiefixers voor meer informatie over deze actie www.regionaalenergieloket.nl/zuidplas/energiefixer.  

Heeft u vragen over de kadokaart

Lees dan verder op www.regionaalenergieloket.nl/zuidplas/kadokaart of neem contact op met het Regionaal Energieloket door een e-mail te sturen naar projecten@regionaalenergieloket.nl of bel naar (088) 525 4110.

Energiefixers

Energiefixers helpen met energiebesparende maatregelen

In Zuidplas willen we het voor inwoners met een lager inkomen mogelijk en makkelijk maken om kleine, energiebesparende maatregelen te nemen. Met de stijgende energieprijzen is dat mooi meegenomen, want de energierekening wordt lager en het wooncomfort wordt beter.

Speciaal voor inwoners met een lager inkomen en hoge energiekosten

De gemeente Zuidplas zet daarom teams van energiefixers in die inwoners met een lager inkomen gaan helpen. Energiefixers zijn deskundigen die direct kleine, energiebesparende maatregelen in een woonhuis kunnen nemen. Zij weten hoe de energiebesparende producten geïnstalleerd moeten worden, zodat u als bewoner daar direct profijt van heeft. De maatregelen die de energiefixers nemen, zijn gratis.

 • Daarbij geldt wel: op is op!

De gemeente Zuidplas heeft het Regionaal Energieloket gevraagd deze actie voor ons uit te voeren. De Energiefixer voert een adviesgesprek met de bewoner over hoe de bewoner in zijn/haar specifieke situatie het beste energie kan besparen. Energiefixers kunnen zich altijd legitimeren. Lees hieronder meer over de Energiefixers in Zuidplas.

Hoe vraagt u een huisbezoek van een energiefixer aan

Ontvangt u de energietoeslag van de gemeente Zuidplas? Dan ontvangt u een brief van de gemeente, waarin staat hoe u een afspraak kunt maken. Het maakt niet uit of u een eigen huis heeft of een huurwoning. Het enige wat u hoeft te doen om gebruik te maken van de actie, is uw huis aanmelden. In de brief staat hoe u dat kan doen. 

Hoe werkt een huisbezoek van de energiefixer

De energiefixers komen na het maken van een afspraak bij u op bezoek. Een huisbezoek bestaat uit 2 onderdelen:

 • een persoonlijk adviesgesprek hoe u in uw woning het beste energie kunt besparen. Dit kunnen bijvoorbeeld energiebespaartips zijn. De energiefixer is een professional die veel weet. U kunt er dus ook al uw vragen over energiebesparing aan stellen. Daarnaast nemen de energiefixers gereedschap en handige producten mee. 
 • en ze kijken in overleg met u welke energiebesparende maatregelen voor uw huis het beste zijn. Ze installeren bijvoorbeeld radiatorfolie, tochtstrips en/of stellen uw centrale verwarming (cv) slimmer in. Zo heeft u minder energie nodig om uw huis warm te krijgen. En zo houdt uw huis de warmte langer vast. Dat scheelt in uw portemonnee en het is ook nog eens helemaal gratis! U hoeft zelf niets te doen.

De energiefixers zijn in dienst van het Regionaal Energieloket. Het Regionaal Energieloket voert deze actie uit voor de gemeente Zuidplas. Er wordt alleen informatie met de gemeente gedeeld voor het doel (energie)armoede te voorkomen.

Gratis voor u!

De energiefixers voeren verschillende klussen uit met energiebesparende producten. Deze kosten worden betaald door de gemeente Zuidplas, het kost u dus niets! Ook het bezoek van de energiefixer is voor u gratis.

Elk huis is anders, maar dit zijn de meest voorkomende maatregelen:

 • Reflecterend folie achter radiatoren die de warmte van de radiator terugkaatst.
 • Tochtstrips die de kieren dichten.
 • De cv slimmer instellen.
 • Het vervangen van niet-energiezuinige lampen door LED-lampen
 • Koppelstukjes en/of filters waarmee u water bespaart.
 • Aan-uit stekkerdozen en schakelaars.
 • Waterbesparende douchekop

Is aanmelden de moeite waard

Ja, want de energiefixers helpen u gratis, u bespaart direct op uw energiekosten en uw wooncomfort wordt beter. U hoeft niks zelf te doen en u bepaalt zelf in overleg met de energiefixers welke maatregelen genomen worden. 

Wat krijgt u allemaal

 • Gratis advies en producten.
 • Service door vakmensen.
 • Alles wordt u uit handen genomen.
 • Met als resultaat: een lagere energierekening en comfortabeler wonen

Wachtlijst

Inwoners die de brief hebben ontvangen en geen afspraak meer kunnen maken met een energiefixer komen automatisch op de wachtlijst. We houden in de gaten of er mogelijk afspraken niet door gaan. Mogelijk komt er een plek beschikbaar.

Ik heb de brief niet ontvangen

Inwoners die geen bericht hebben ontvangen, maar wel recht denken te hebben op deze actie, kunnen een e-mail sturen naar duurzaam@zuidplas.nl.

Heeft u vragen over de energiefixers

Lees dan verder op www.regionaalenergieloket.nl/zuidplas/energiefixer of neem contact op met het Regionaal Energieloket door een e-mail te sturen naar projecten@regionaalenergieloket.nl of bel naar (088) 525 4110. 

Nog meer energie besparen

Graag helpen wij inwoners die energietoeslag ontvangen ook met andere maatregelen om thuis minder stroom en gas te gebruiken. Gemeente Zuidplas heeft voor die inwoners een gratis kadokaart ter waarde van € 550,-. Met deze kadokaart krijgt u korting op apparaten waarmee u stroom bespaart. U kunt kiezen uit een zuinige koelkast, vriezer, wasmachine of een vaatwasser. Kijk op de pagina voor meer informatie over deze actie www.regionaalenergieloket.nl/zuidplas/kadokaart.

Hulp bij financiële problemen

Heeft u schulden? Lukt het niet (meer) die terug te betalen? Kom dan snel in actie. Ook wanneer u uw rekeningen niet meer kunt betalen. Zo voorkomt u dat problemen groter worden. Vraag om hulp als u er zelf niet uitkomt. Wij kunnen u hierbij helpen.

Zuidplas: Stichting Zo!