Invasieve exoten

Een plant, dier of een ander organisme (bijvoorbeeld een schimmel) dat van nature niet in Nederland voorkomt, wordt een uitheemse soort genoemd. Wanneer deze soorten door menselijk handelen in ons land terechtkomen worden ze exoten genoemd. Het gaat hierbij niet om soorten die ergens anders in Europa inheems zijn en door klimaatsverandering oprukken naar Nederland.

Een klein deel van de exoten voelt zich prima thuis in zijn nieuwe omgeving. Ze kunnen zich vestigen in onze natuur, zich snel vermeerderen en schadelijk zijn voor de soorten die hier van nature leven. Deze soorten worden invasieve exoten genoemd. De NVWA heeft een lijst van invasieve exoten www.nvwa.nl waarvoor in Europa een verbod geldt op handel, kweek en transport. Deze soorten moeten worden bestreden.

Wat doet de gemeente aan de Japanse Duizendknoop

De Japanse duizendknoop is een invasieve exoot die je overal in Nederland tegenkomt. De plant verdringt andere planten. Ook veroorzaakt de plant schade aan funderingen en rioleringen. Als gemeente moeten we weten waar de plant in openbare ruimtes voorkomt en in de gaten houden of de plek niet groter wordt. Ziet u (mogelijk) de Japanse duizendknoop in de openbare ruimte? Maak dan een melding via 'Melding woon- en leefomgeving'.

Wat kunt u doen tegen Japanse Duizendknoop in de buurt van uw woning

Het is heel erg lastig een Japanse Duizenknoop te bestrijden. Hieronder leest u een aantal tips wat u kunt proberen:

  • Graaf de planten uit. Zorg er daarbij voor dat ook alle wortels worden weggehaald. Gooi al de resten van de plant in de grijze container (restafval). Zo voorkomt u dat hij zich verder verspreidt;
  • De duizendknoop kan ook in toom worden gehouden door de stengels een aantal keer per jaar uit de grond te trekken;
  • Plant gras op de plek waar de Japanse Duizendknoop zich bevond en maai dit iedere twee weken (let op: ook dit maaisel moet bij het restafval).