Alle informatie over de coronaregelingen voor ondernemers kunt u in een overzicht vinden bij het coronaloket van de KvK.

Het coronavirus heeft grote invloed op veel ondernemers en de economie. Veel ondernemers hebben te maken met maatregelen, beperkingen en veranderingen in de markt. Vraagt u zich af hoe u verder kunt met uw bedrijf? Heeft u schulden opgebouwd, die u zelf niet kunt oplossen? Of denkt u erover iets anders te gaan doen? Bijvoorbeeld een baan in loondienst? We wijzen u - in samenwerking met gemeente Rotterdam - graag op de mogelijkheden.

Loopt u als zzp'er of ondernemer door het coronavirus opdrachten mis? Of gaan evenementen of projecten niet door? Misschien heeft u hierdoor niet genoeg geld meer om van te leven. Of u kunt uw werknemers niet meer betalen. Dan willen we u wijzen op mogelijke financiële ondersteuning. Of u die hulp ook krijgt, hangt af van uw situatie.

Forse uitbreiding steun- en herstelpakket

Het kabinet breidt het steunpakket voor banen en economie fors uit, het vaccineren is gestart en dat zorgt voor perspectief. Tegelijkertijd is de realiteit dat dit een loodzware periode is voor ondernemers.

Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl.

TOZO en Bbz-uitkering voor levensonderhoud

Per 1 oktober is de Rijksoverheid gestopt met de coronasteun. Zo is ook de Tozo gestopt. Zelfstandig ondernemers die na de coronaperiode niet genoeg verdienen voor hun levensonderhoud, kunnen een Bbz-uitkering aanvragen. De regeling is tijdelijk aangepast en geldt van 1 oktober tot en met 31 december 2021. De Bbz-uitkering is een tijdelijk vangnet. De nadruk ligt bij deze uitkering op kansrijk ondernemen. 

De Bbz-uitkering voor levensonderhoud vult het (gezins-)inkomen aan tot de bijstandsnorm die voor u geldt. U kunt de uitkering voor maximaal 3 maanden aanvragen tussen 1 oktober tot en met 31 december 2021. Regionaal Bureau Zelfstandigen van gemeente Rotterdam voert voor onze gemeente het Bbz (Besluit bijstandverlening zelfstandigen) uit.

Alle informatie en de voorwaarden vindt u op www.rotterdam.nl/bbz. U vindt daar ook het digitale aanvraagformulier en de contactgegevens. 

Heeft u andere ondersteuning nodig? Kijk op www.rotterdam.nl welke organisaties er voor u klaar staan.
Heeft u nog vragen over Tozo? Kijk dan op www.rotterdam.nl/tozo.

UWV: WW voor medewerkers

Als er door het coronavirus tijdelijk te weinig werk in uw bedrijf is, kunnen uw werknemers mogelijk een WW-uitkering wegens werktijdverkorting krijgen. Het coronavirus valt namelijk niet onder het normale ondernemersrisico. Kijk voor meer informatie op 'website van het UWV'.

Informatie over het Coronavirus

Algemene informatie over het coronavirus vindt u op de 'website van de Rijksoverheid'. Hier vindt u ook vragen en antwoorden. Ook de site van het 'RIVM' geeft veel informatie en antwoord op vragen. U kunt ook bellen naar het landelijk telefoonnummer 0800 - 1351 (van 08.00 tot 20.00 uur).

Hulp voor ondernemers

Gratis professionele coaching

Ondernemers kunnen dit jaar gratis professionele coaching krijgen wanneer ze in zwaar weer zitten, bijvoorbeeld wanneer ze door de coronacrisis failliet dreigen te gaan. Ondernemers kunnen hiervoor terecht bij Stichting Ondernemersklankbord (OKB) via www.ondernemersklankbord.nl.

Aanvullende financiële regelingen Rijksoverheid (ook voor de horeca- of evenementensector)

Het huidige steun- en herstelpakket van de Rijksoverheid biedt steun waar nodig. Bedrijven kunnen gebruikmaken van de financiële regelingen in het steun- en herstelpakket als zij aan de gestelde voorwaarden voldoen. De hoogte van de steun is afhankelijk van de geleden schade. Hoe meer omzetverlies, hoe hoger de tegemoetkoming is.   

Zie voor meer informatie de links hieronder:

TONK: Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten

Kunt u uw woonkosten niet meer betalen omdat uw inkomen als ondernemer of zzp’er lager is door corona? Dan kunt u nu de TONK aanvragen. Ook als u al een Tozo-uitkering ontvangt, is het mogelijk om TONK aan te vragen.

Meer informatie over TONK