Sporthal Kleine Vink in Nieuwerkerk aan den IJssel wordt de komende periode opnieuw ingezet als vaccinatielocatie.

De GGD heeft vanwege de boostercampagne en ontwikkelingen rond de nieuwe Omikron-variant dringend verzocht dezelfde locatie te gebruiken als tijdens de vorige vaccinatieronde. Hierdoor kan er sneller gestart worden.

Vanaf 27 december start de GGD met het inrichten van de sporthal, zodat er begin 2022 gevaccineerd kan worden. Daan de Haas (wethouder Volksgezondheid) namens het college van burgemeester en wethouders Zuidplas: "We vinden het belangrijk dat er in de gemeente in het belang van de volksgezondheid snel een vaccinatielocatie komt, zodat onze inwoners dichtbij een nieuwe vaccinatie kunnen halen.

Daarom heeft het college besloten om medewerking te verlenen aan het verzoek om een locatie beschikbaar te stellen, maar niet zijnde de Kleine Vink. Echter, de GGD gaf aan dat er op deze zeer korte termijn geen alternatieven voor de Kleine Vink waren. 

De GGD doet dit omdat er al bekendheid is met de sporthal als vaccinatielocatie. Doordat alle draaiboeken, plannen en inrichting al gereed zijn, kan er op heel korte termijn gestart worden met vaccineren. Bij elk andere locatie was dit niet het geval geweest.

Tot eind februari

"De GGD streeft ernaar dat de locatie eind februari weer beschikbaar is. In de tussentijd gaan we op zoek naar een andere locatie, die we een volgende keer kunnen inzetten als vaccinatielocatie. Hierdoor zorgen we dat we niet steeds gebruik hoeven te maken van de Kleine Vink."

Het doel is om voor eind januari 8,3 miljoen mensen te vaccineren. Daarom trekt de GGD Hollands Midden alles uit de kast en is de gemeente Zuidplas verzocht sporthal Kleine Vink opnieuw ter beschikking te stellen als vaccinatielocatie.

Aanleiding

Er zijn grote zorgen over de Omikron-variant van het coronavirus. RIVM meldt dat deze variant veel besmettelijker lijkt. Daarbij is het niet duidelijk hoe de virusvariant reageert op de bestaande vaccins of bij mensen die het coronavirus al eerder hebben gehad. Een boostervaccin zorgt voor een verhoogde werking van het immuunsysteem. In andere woorden: je immuunsysteem krijgt een oppepper met deze boosterprik.

Door alle 18+'ers voor eind januari een booster te geven, wil het kabinet een grote golf van besmettingen voorkomen. Zeker nu de druk op de zorg al heel hoog is, is het voorkomen van iedere besmetting erg belangrijk.