Verkiezingen

Op woensdag 15 maart 2017 vonden de Tweede kamer verkiezingen plaats. Nederlanders met stemrecht kiezen dan wie hen vertegenwoordigen in de Tweede Kamer. De Tweede Kamer vormt samen met de Eerste Kamer het Nederlandse parlement (in de Grondwet Staten-Generaal genoemd). De Tweede Kamer bestaat uit 150 leden. De belangrijkste taken van de Tweede Kamer zijn: het controleren van de regering en het maken van nieuwe wetten.

Bekijk hier de voorlopige uitslag

Bekijk hier de officiĆ«le uitslag

Bekijk hier de tussentijdse opkomst

Na de Tweede Kamerverkiezingen onderhandelen politieke partijen om een coalitie te vormen die de steun van een meerderheid in de Tweede Kamer heeft.

Elke Nederlander met kiesrecht mag vanaf zijn 18e jaar stemmen. Dit is het actief kiesrecht (ook wel stemrecht genoemd). Stemmen is in Nederland niet verplicht. Wie 18 jaar of ouder is, kan zich ook verkiesbaar stellen. Dit is het passief kiesrecht. Er zijn meerdere verkiezingen in Nederland. Bent u Nederlander en woont of verblijft u langere tijd in het buitenland? Dan kunt u alleen stemmen voor het Europees Parlement en de Tweede Kamerverkiezingen.

Archief

Pagina opties

beoordeel deze pagina