Reis door sociaal domein - Veilig opgroeien in Zuidplas (30-05-2017)

Verlopen op 23-08-2018.
Reis door sociaal domein - Veilig opgroeien in Zuidplas

Wethouder Daan de Haas is verantwoordelijk voor de Wmo in de gemeente Zuidplas. Komend jaar bezoekt de wethouder allerlei locaties waar op verschillende manieren zorg geleverd wordt aan inwoners.

Hij doet daar van verslag op deze website en in het Hart van Holland. Volg de reis van de wethouder door Zuidplas ook op Twitter en Facebook.
 

Veilig opgroeien in Zuidplas

“Mijn rondreis langs de vele voorbeelden van goede zorg in onze gemeente brengt mij tot in de uiterste punten van Zuidplas. Zo ben ik op bezoek geweest bij een bijeenkomst van pleegouders in de kersenkas van de familie Oudijk. Deze bevindt zich in het meest westelijk gelegen deel van Moerkapelle met een fraai uitzicht over polder de Wilde Veenen.

Pleegzorg

Pleegouder zijn is een roeping. Dit begreep ik van de ouders die aanwezig waren. Het is een vorm van naastenliefde om kinderen uit gezinnen waar het allemaal niet zo lekker loopt een plek in je eigen gezin te geven. Dit brengt wel allerlei problematiek met zich mee. Daarom zijn de bijeenkomsten, van pleegouderraad Horizon en het CJG zo ontzettend nuttig voor pleegouders. Hier kun je een verhaal kwijt kunt of tips opdoen. Zelf heb ik weinig ervaring met pleegkinderen en daarom vond ik het leuk om zelf eens wat vragen te stellen aan de pleegouders. Het bleek bijvoorbeeld dat het gros van de pleegkinderen niet uit onze eigen gemeente komt. Ook de tijd dat je een pleegkind hebt, wisselt sterk. Van een paar maanden tot permanent. Een gesprek wordt zo erg leerzaam en hopelijk vonden de pleegouders het ook prettig. Een rondleiding in de kas mocht natuurlijk niet ontbreken.

Puberbeurs

Naast zorg voor kinderen is er ook zorg over kinderen. In het Thorbeckecollege ben ik naar een puberbeurs geweest van het CJG. De beurs stond in het teken van genotsmiddelen en sociale media. Ik mocht de beurs openen en heb iets verteld over mijn eigen ervaringen met mijn kinderen en sociale media. Daarna kregen de aanwezig ouders voorlichting vanuit de GGD. Het belangrijkste programma onderdeel was een interactief toneelstuk. Toneelgroep Van Halderen Acteurs speelde hoe vader thuiskwam en door dochterlief van dertien geconfronteerd werd met de vraag of ze een slokje bier mocht proeven. Op dat punt volgde een time-out en gingen de ouders in gesprek over wat er goed of niet goed ging. Het toneelstuk begon weer opnieuw, maar nu met de aanwijzingen van de ouders. Erg grappig om te zien hoe zaken dan ineens anders lopen.

Dit zijn zomaar twee verschillende - maar beide belangrijk -  voorbeelden van zorg die onze kinderen betreffen. Fantastisch dat inwoners en organisaties uit onze gemeente dit oppakken!”

Pagina opties

Wat vindt u van deze pagina?