Reis door sociaal domein - Keukentafelgesprek (24-08-2017)

Verlopen op 23-08-2018.
Reis door sociaal domein - Keukentafelgesprek

Wethouder Daan de Haas is verantwoordelijk voor de Wmo in de gemeente Zuidplas. Komend jaar bezoekt de wethouder allerlei locaties waar op verschillende manieren zorg geleverd wordt aan inwoners.

Hij doet daar van verslag op deze website en in het Hart van Holland. Volg de reis van de wethouder door Zuidplas ook op Twitter en Facebook.
 

Aanschuiven bij keukentafelgesprekken

Ik kom op mijn rondreis door het sociaal domein in Zuidplas ook bij de inwoners thuis aan de keukentafel. Als ik daar aanschuif is het niet om gezellig mee te eten, maar om eens mee te luisteren naar het zogenaamde keukentafelgesprek. Een keukentafelgesprek: wat is dat eigenlijk?

Wat is precies de vraag?

Op een bepaald moment heeft iemand in onze gemeente hulp of ondersteuning nodig. Je kan dan bellen met het sociaal team van de gemeente Zuidplas. Bijvoorbeeld als je hulpmiddelen nodig hebt. Er wordt dan een afspraak gemaakt met de WMO-consulent. Deze medewerker komt bij je thuis en deze afspraak is het ‘keukentafelgesprek’. Ik heb gemerkt dat in dit gesprek alle aspecten rondom de hulpvraag aan de orde komen. Van de gezinssamenstelling tot aan de huidige zorg die al verleend wordt. In een heel persoonlijk gesprek wordt bepaald wat precies de vraag is.

Van hulpmiddelen tot woningaanpassingen

De WMO-consulent heeft een breed arsenaal aan hulpmiddelen waarover deze kan beschikken. Je moet hierbij denken aan scootmobiels, rolstoelen, trapliften, maar ook woningaanpassingen, begeleiding en hulp bij het huishouden behoren tot de mogelijkheden. De WMO-consulent kan verschillende vormen van hulp en ondersteuning inzetten om de inwoner te helpen bij zijn zelfredzaamheid. In het keukentafelgesprek wordt besproken wat de inwoner zelf of met behulp van zijn netwerk kan doen en welke ondersteuning dan nog nodig is door de gemeente in de vorm van een maatwerkvoorziening. De medewerkers van de gemeente voeren zo’n 1.200 keukentafelgesprekken per jaar. De gemeente levert gemiddeld 2000 van dit soort WMO maatwerkoplossingen per jaar.

Onafhankelijke cliëntondersteuning

Omdat een dergelijk keukentafel gesprek best wel belangrijk is en niet iedereen een dergelijk gesprek makkelijk kan voeren, is er de mogelijkheid om onafhankelijke cliëntondersteuning te vragen. Vanuit het sociaal team, maar ook uit diverse zorgaanbieders wordt deze cliëntondersteuning geleverd. Bij het gesprek waar ik onlangs bij zat bleek dat de rol van de ondersteuning erg belangrijk is. Je houdt namelijk dergelijke keukentafelgesprekken niet vaak en daar zijn we als gemeente ook blij mee.

Bel voor hulp en ondersteuning het Sociaal Team van de gemeente Zuidplas via (0180) 330 300 of kijk voor meer informatie over het Sociaal Team op www.zuidplas.nl/sociaalteam.

Pagina opties

Wat vindt u van deze pagina?