Reis door sociaal domein - Eenzaamheid: daar kom je niet makkelijk voor uit (27-09-2017)

Verlopen op 23-08-2018.
Reis door sociaal domein - Eenzaamheid

Wethouder Daan de Haas is verantwoordelijk voor de Wmo in de gemeente Zuidplas. Komend jaar bezoekt de wethouder allerlei locaties waar op verschillende manieren zorg geleverd wordt aan inwoners.

Hij doet daar van verslag op deze website en in het Hart van Holland. Volg de reis van de wethouder door Zuidplas ook op Twitter en Facebook.
 

Week tegen Eenzaamheid. 

Deze week is het de Week tegen Eenzaamheid. Eigenlijk vind ik dat een verkeerde naam. Het zou van mij wel de Week van het Meedoen mogen heten of iets dergelijks. Eenzaamheid is namelijk niet iets waar je makkelijk voor uit komt. Toch geeft 1 op de 3 mensen aan zich matig eenzaam te voelen en dat zijn niet alleen ouderen. We kunnen dit dus niet negeren. 

Ook in onze gemeente vergeten we deze mensen niet. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd. Dit gebeurt gelukkig ook buiten de Week tegen Eenzaamheid om. Jong en oud, man of vrouw, iedereen kan daaraan meedoen.

Op de eerste dag van de Week tegen Eenzaamheid heb ik de opening verricht in Vivere te Moordrecht. Daar heb ik onder andere de bewoners toegesproken en een gezonde borrel met ze gedronken. Wat mij aanspreekt is dat er overdag in Vivere zogenaamde daggasten komen die leuke activiteiten met elkaar doen. Hierdoor hebben zowel de vaste bewoners inwoners als de gasten aanspraak. Juist deze terugkerende bezigheden maken dat mensen zich minder eenzaam voelen.

In Nieuwerkerk ben ik binnengelopen bij Koffie Enzo. Bij dit Inloophuis kun je terecht voor een praatje en natuurlijk een kopje koffie, maar ook voor de kleding- en speelgoedbank en de boekenkast. Ook is mogelijk om een spelletje te spelen of iets leuks te knutselen. Het was er erg gezellig.

Er worden veel van dit soort activiteiten aangeboden in de gemeente Zuidplas. Denk hierbij ook aan de Zonnebloem, Welzijn Zuidplas, de kerken, maar ook aan de Ouderenbonden.

Meedoen

Als je iemand kent die een keer om een praatje verlegen zit, zet dan de eerste stap, nodig deze eens uit of ga er langs. Ik weet zeker dat het erg gewaardeerd wordt. En natuurlijk kun je deze persoon ook eens wijzen op alle initiatieven en activiteiten van Meedoen die onze gemeente kent. Raadpleeg daarvoor de (digitale) gemeentegids of kijk op www.zuidplas.nl

Pagina opties

Wat vindt u van deze pagina?