Reis door sociaal domein - De Zorgcafés in Zuidplas (26-04-2017)

Verlopen op 23-08-2018.
Reis door sociaal domein - De Zorgcafés in Zuidplas

Wethouder Daan de Haas is verantwoordelijk voor de Wmo in de gemeente Zuidplas. Komend jaar bezoekt de wethouder allerlei locaties waar op verschillende manieren zorg geleverd wordt aan inwoners.

Hij doet daar van verslag op deze website en in het Hart van Holland. Volg de reis van de wethouder door Zuidplas ook op Twitter en Facebook.
 

Nog meer parels van zorg: De Zorgcafés in Zuidplas!

“Onze gemeente barst van de mooie initiatieven op gebied van zorg.  Deze - in mijn ogen - pareltjes van zorg maken mij trots. Het is daarom ook erg leuk om ze te bezoeken. Afgelopen weken ben ik bij diverse (zorg) cafés geweest.

Alzheimer Café

Mijn eerste bezoek was aan het reizend Alzheimer Café, dit keer in de Meander te Nieuwerkerk aan den IJssel. Daar heb ik een indrukwekkende en ontroerende voorstelling bekeken: ‘Plakband en Polaroid’ van Ton van de Bildt & Corrie van Nieuwkerk over het leven met Alzheimer. In een half uur tijd zie je een leven veranderen, dat eindigt met herinneringen in een klein doosje. Ik was echt ontroerd omdat op deze manier de ziekte Alzheimer wel heel dichtbij komt. Ook mantelzorgers bezochten dit café en gingen met de toneelspelers in gesprek over hun ervaringen.

NAH Café

Het tweede café dat ik bezocht, is het NAH-Café. Dit café voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsel wordt georganiseerd door Vivere in Moordrecht. Ik mocht het openingswoord doen en heb geprobeerd de mensen een hart onder de riem te steken,  die ineens geconfronteerd worden met een zoon, dochter, partner of vriend met hersenletsel. Ook de Hersenstichting was aanwezig en gaf voorlichting over je hersenen. De avond werd afgesloten met goede gesprekken en muziektherapie voor de cliënten.

Auticafé

Ook het Auticafé in Nieuwerkerk aan den IJssel heb ik recent bezocht. Welzijn Zuidplas is dit café voor jongeren met een vorm van autisme in ’t Blok gestart.  Ik heb daar een zeer leerzaam en ontspannen gesprek gehad met een tiental jongeren. Deze jongeren hebben zichzelf manieren aangeleerd om te kunnen functioneren in de samenleving, omdat onze samenleving de diverse vormen van autisme nog onvoldoende begrijpt en accepteert. Maar als ze in het Auticafé zitten, kunnen deze jongeren hun schild laten vallen en gewoon zichzelf zijn.

Kortom, een drietal voorbeelden van inspirerende, mooie en nuttige bijeenkomsten georganiseerd in onze gemeente. Deze cafés maken mij enthousiast vanwege de speciale aandacht en ondersteuning die uitgaan van deze initiatieven.”

Pagina opties

Wat vindt u van deze pagina?