Reis door sociaal domein - De Schakel in Moordrecht (29-03-2017)

Verlopen op 23-08-2018.
Reis door sociaal domein - De Schakel in Moordrecht

Wethouder Daan de Haas is verantwoordelijk voor de Wmo in de gemeente Zuidplas. Komend jaar bezoekt de wethouder allerlei locaties waar op verschillende manieren zorg geleverd wordt aan inwoners.

Hij doet daar van verslag op deze website en in het Hart van Holland. Volg de reis van de wethouder door Zuidplas ook op Twitter en Facebook.
 

De Schakel in Moordrecht

“Mijn eerste bezoek heb ik afgelegd bij ‘De Schakel’ aan het Oosteinde, even buiten de bebouwde kom van Moordrecht.  De Schakel viert dit jaar haar 50-jarig bestaan en werd door Gemiva opgericht. Het concept is een groot succes en Gemiva heeft nu op een groot aantal locaties in de regio dergelijke voorzieningen opgericht.

In eerste instantie is de Schakel opgericht als dagopvang voor mensen met een beperking, maar de laatste tijd zie je hier een mooie mix ontstaan van senioren, mensen met een beperking en ook inwoners uit onze gemeente die gewoon behoefte hebben aan een praatje of een activiteit.

Slingers en aardewerk te koop

Bij binnenkomst word ik ontvangen door een bezoeker die balie dienst heeft. Netjes verwijst hij mij door naar de coördinator. Later blijkt dat iedere bezoeker een eigen rooster heeft, dat afgestemd is op zijn of haar kunnen. De coördinator laat mij alle activiteiten zien die hier plaatsvinden. Er worden onder andere slingers gemaakt en diverse soorten aardewerk. Alles handmade! Als ik vraag of ik de slingers kan kopen voor de verjaardag van mijn dochter, laat een medewerkster mij vol trots de voorraad zien. Je kan deze producten dus ook aanschaffen. Er wordt ook nagedacht over een winkeltje. Daarnaast staan ze af en toe op een jaarmarkt of braderie.

Verborgen pluktuin

Achter De Schakel ligt een prachtige lap grond met daarop een moestuin, een kas en sierbloemen en achterin een jeu de boulesbaan. Hier werken ook een aantal bezoekers in de tuin. Daarnaast proberen ze een nieuwe activiteit ‘Pluk en Betaal’ op te starten. Voor een klein bedrag kun je daar zelf bloemen of aardbeien plukken.

Dat brengt mij ook bij het doel van dit bezoek. De bezoekers willen heel graag zichzelf ontplooien en daarbij nuttig zijn voor de samenleving. Ze missen alleen nét dat stukje zelfstandigheid om alles zelf te organiseren. Er zijn dus betaalde medewerkers nodig om ze hierbij te ondersteunen. De Wmo maakt dit voor een stukje mogelijk.

Vlak voor mijn vertrek kijk ik nog even rond in de grote zaal, waar de bingo net is afgelopen. Bijna iedereen is blij met een prijsje. De bezoekers vertrekken aan het eind van de dag zelfstandig met de bus of met een busje dat gereden wordt door vrijwilligers naar huis.

De Schakel is dus meer dan een dagopvang alleen! Voor de inwoners van Moordrecht maar ook uit de wijde omgeving is deze plek vlakbij de Hollandsche IJssel absoluut een bezoekje waard!”

Pagina opties

Wat vindt u van deze pagina?