Reis door sociaal domein - Budgetmaatjes (27-06-2017)

Verlopen op 23-08-2018.
Reis door sociaal domein - Budgetmaatjes

Wethouder Daan de Haas is verantwoordelijk voor de Wmo in de gemeente Zuidplas. Komend jaar bezoekt de wethouder allerlei locaties waar op verschillende manieren zorg geleverd wordt aan inwoners.

Hij doet daar van verslag op deze website en in het Hart van Holland. Volg de reis van de wethouder door Zuidplas ook op Twitter en Facebook.
 

Budgetmaatjes helpen naar een schuldenvrij bestaan

“Onlangs heb ik aan een groot aantal vrijwilligers in onze gemeente het certificaat ‘Budgetmaatje’ uitgereikt. Dit is niet zomaar een certificaat! De vrijwilligers die het ontvangen, zijn in meerdere avonden opgeleid tot financieel hulpverlener. Zij gaan inwoners van onze gemeente ondersteuning bieden bij financiële problemen. Een Budgetmaatje neemt de problemen niet over, maar gaat met de hulpvrager aan de slag om de zaken weer financieel op orde te krijgen.

Wat ik aantrof bij de uitreiking was een zeer gemotiveerde en gemêleerde groep. Van jong tot oud, dames en heren, financiële mensen en belangstellenden. Eén ding hebben ze allemaal gemeen: ze willen graag de inwoners van Zuidplas ondersteunen bij allerlei zaken op financieel gebied en ze hebben daar ook een stuk van hun vrije tijd voor over. Zo mooi om te zien.

Blij verrast was ik dan ook toen ik bij een gesprek met één van onze cliënten van het Sociaal Team een vrijwilliger van de Budgetmaatjes aantrof. In dit gesprek werd het mij nogmaals duidelijk wat deze vrijwilligers doen. Door de schoenendoos met nog gesloten brieven van de belastingdienst, de gemeente, internetwinkels en ga zo maar door te openen, beginnen zij met het vaststellen van de schulden van de cliënt. Vervolgens gaan zij samen met de cliënt de administratie op orde brengen en maken ze een plan om aan de schulden te werken. Het is goed om te merken dat er een vertrouwensband ontstaat tussen de Budgetmaat en de hulpvrager. Ik heb nu met eigen ogen gezien hoe zij voorzichtig weer (financiële) structuur aanbrengen in het leven van deze cliënten. Dit natuurlijk in nauwe samenwerking met de medewerkers van het Sociaal Team Zuidplas.

Budgetmaatjes zijn onderdeel van Welzijn Zuidplas. Daarnaast bestaat ook professionele schuldhulpverlening. Deze wordt in de gemeente Zuidplas uitgevoerd door Schuldhulpverlening van Sociale Zaken IJsselgemeenten, telefoon (010) 284 84 19, www.ijsselgemeenten.nl

Uiteindelijk is het gezamenlijke doel van zowel de vrijwilliger als de professional mensen weer naar een schuldenvrij bestaan te leiden”

Pagina opties

Wat vindt u van deze pagina?