'Oogsten' in het gemeentehuis van Zuidplas (06-03-2018)

Verlopen op 23-08-2018.
'Oogsten' in het gemeentehuis van Zuidplas

Dinsdag 20 februari heeft de gemeente de sleutel van het gemeentehuis (Raadhuisplein 1, Nieuwerkerk aan den IJssel) overgedragen aan aannemer Heembouw. Zij zijn samen met NewHorizon gestart met ‘oogsten’.

Het oude gemeentehuis is leeg, de meeste ambtenaren zitten inmiddels aan de andere kant van het spoor en het Klantcontactcentrum is tijdelijk verhuisd naar een locatie aan de overzijde van het plein. Heembouw realiseert op dezelfde plaats een nieuw energieneutraal gemeentehuis.

Energieneutraal gebouw

Om de duurzaamheidsambitie van de gemeente Zuidplas mogelijk te maken, is aannemer Heembouw samen met NewHorizon gestart met ‘oogsten’. Oogsten betekent dat alle bouwmaterialen die herbruikbaar zijn door NewHorizon worden gedemonteerd en in één geheel worden afgevoerd. Denk hierbij aan kozijnen, deuren, kabelgoten, glas, armaturen, vloerafwerking, etc. Het nieuwe gebouw wordt energieneutraal: door het circulair oogsten krijgen producten een nieuwe bestemming zonder toevoeging van energie of materialen.

Planning

Het oogsten gebeurt tot eind maart. Na het oogsten wordt het pand gestript en gesloopt. De buitenmuren blijven tijdens het strippen nog wel overeind, maar bijvoorbeeld de binnenwanden worden verwijderd. Na deze fase, start de sloop van het gebouw. Dit gebeurt iets later dan in eerste instantie gepland, omdat het huidige gemeentehuis nu nog onderdak biedt aan twee dwergvleermuizen. Het slopen neemt ongeveer zes weken in beslag. Hierna gaat de daadwerkelijke nieuwbouw van het gemeentehuis van start, zodat het in de zomer van 2019 weer in gebruik genomen kan worden.

Wat merkt u in de komende weken van de werkzaamheden

U ziet….

  • dat de bouwplaats wordt ingericht en dat er bouwhekken worden geplaatst,
  • dat er licht vrachtverkeer rijdt (maar de meeste werkzaamheden zijn in het gebouw),
  • dat er gestript en gesloopt wordt,
  • dat er zes parkeerplaatsen aan de achterzijde van het gemeentehuis niet meer te gebruiken zijn, omdat ze onderdeel zijn van de bouwplaats.

U hoort…

  • iets zwaarder vrachtverkeer rijden. Deze voertuigen worden onder andere ingezet om het afval af te voeren. Dit zal echter geen ernstige en/of langdurige hinder veroorzaken.

Pagina opties

Wat vindt u van deze pagina?