Giftige blauwalg in de Eendragtspolder

Giftige blauwalg in de Eendragtspolder

Gisteren heeft het waterschap HHSK bij onderzoek van de onderwatervegetatie in de Eendragtspolder blauwalg aangetroffen. Bij nader microscopisch onderzoek blijkt het om de soort Aphanothece stagnina te gaan.

Deze blauwalgensoort wordt als potentieel toxisch gekwalificeerd, en kan dus giftig zijn voor mens en dier. Wij adviseren u contact met het water in de Eendragtspolder te vermijden.


Kenmerken van Aphanothece stagnina 

De blauwalg ziet eruit als bolletjes in het water die in grootte variƫren van 0,5 mm tot wel 5 cm, met een geleiachtig omhulsel. De blauwalgen maken een gifstof aan, de concentratie hiervan verschilt van dag tot dag en het verloop is onvoorspelbaar. Daarnaast trekken deze soort blauwalgen vaak ook andere giftige soorten aan, daardoor is de inschatting van het gevaar nog lastiger. Het is daarom verstandig contact met het water van de roeibaan en water in de Eendragtspolder te vermijden voor mens en dier (hond).

Gezondheid

Mocht u onverhoopt met het water in contact komen, dan adviseren we u daarna direct grondig te douchen. Neemt u bij klachten of onzekerheid vooral contact op met uw huisarts. Wanneer uw huisdier in contact komt met dit water adviseren wij u ook het dier grondig af te spoelen en bij klachten of onzekerheid contact op te nemen met een dierenarts.

Bestrijden blauwalg

Er is niets te doen aan het voorkomen van deze blauwalg, deze kan niet verwijderd of specifiek bestreden worden. Het hoogheemraadschap blijft de waterkwaliteit in de Eendragtspolder monitoren en het verloop van de blauwalg.

Extra informatie over blauwalg

Bekijk of dowload hier extra informatie over blauwalg

Te downloaden:

Pagina opties

beoordeel deze pagina