Met het COA is afgesproken dat in het sportcentrum nareizigers worden opgevangen. Nareizigers krijgen een vergunning die is afgeleid van de vergunning van de statushouder die al in Nederland woont.

nareizigers

Vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen, kunnen binnen drie maanden gezinshereniging aanvragen. Door een gezinsherenigingsaanvraag in te dienen, kunnen vluchtelingen herenigd worden met hun man, vrouw, partner en/of kinderen. Het gaat alleen om de partner en kinderen tot 18 jaar.

De IND beoordeelt deze aanvraag voor gezinshereniging

De doorlooptijd van de aanvraag hangt af van tal van omstandigheden, bijvoorbeeld of de informatie over het gezin goed kan worden nagegaan. Als blijkt dat wordt voldaan aan alle voorwaarden, krijgen de nareizigers een visum om naar Nederland te reizen. De vergunninghouder moet zelf de reis betalen, maar er zijn hulporganisaties die daarbij ondersteuning bieden. 

Doorstroming

Nareizigers die aankomen in Nederland krijgen dezelfde status en rechten als de gezinshereniger (vergunninghouder). Als er nog geen woning beschikbaar is, blijven de nareizigers in afwachting hiervan in Ter Apel. Dit betreft gemiddeld 800 mensen. De nareizigers houden daardoor plaatsen bezet die het COA graag wil gebruiken voor asielzoekers die aan het begin van de procedure staan. Door deze nareizigers in de crisisnoodopvang in Sportcentrum de Zuidplas op te vangen, maken we plaatsen vrij bij het COA. Zo leveren wij onze bijdrage aan het oplossen van het landelijke capaciteitsprobleem.

Groepssamenstelling nareizigers

Deze groep bestaat voornamelijk uit vrouwen of mannen met kinderen en soms alleenreizende vrouwen of mannen. Hoe de groep is samengesteld weten we zodra Oegstgeest de 75 nareizigers zijn aangekomen. 

Hulp

De opvang van deze groep nareizigers vraagt zeker aandacht. Daar kunnen we alle hulp bij gebruiken. De toekomst van deze kinderen, vrouwen en mannen ligt in Nederland. Met deze tijdelijke opvang kunnen wij een steentje bijdragen in deze toekomst. Fijn als u wilt helpen. U kunt een e-mail sturen naar: crisisnoodopvang@zuidplas.nl 

Voor verdere antwoorden over de crisisnoodopvang in Sportcentrum de Zuidplas kunt terecht op de pagina crisisnoodopvang.