Word Lief & Leedstraat en kijk naar elkaar om! Want hoe fijn is het om in een straat te wonen waar buren oog hebben voor elkaar. Waar mensen elkaar helpen als dat nodig is. In een Lief & Leedstraat gaat dat allemaal net even wat gemakkelijker. Denk aan een bloemetje, iets lekkers, een ansichtkaart of een tekening voor iemand die wel wat steun kan gebruiken of juist iets te vieren heeft!

Via Zuidplas Verbindt is het mogelijk om 75 euro aan te vragen, als kleine bijdrage voor mooie en hartverwarmende ideeën. Lief & Leed is in oktober 2020 gestart in Zuidplas. Dit jaar kunnen dertig straten in Zuidplas een Lief & Leedpotje aanvragen.

Lief & Leedstraten zijn er al in heel het land en daar zijn heel mooie acties geweest. Wat te denken van een snoepjespot vol geschreven briefjes voor mensen die een kleine aanrijding hebben gehad? Of een hapjesdag waarbij straatgenoten voor elkaar koken. Enthousiast geworden? Meld u dan aan om Verbinder te worden! Een Verbinder is de contactpersoon in de straat die het Lief en Leedpotje beheert en bij wie er ideeën aangedragen kunnen worden voor een buurtbewoner die dat beetje extra aandacht heeft verdiend.

Hoe werkt het

We houden het zo simpel mogelijk!

  1. Vraag samen met een andere bewoner van uw straat het Lied & Leedpotje aan via liefenleed@zuidplas.nl. Vermeld daarbij uw adres en telefoonnummer
  2. De Verbinders krijgen ansichtkaarten om de buren meer over Lief & Leed te vertellen en hen op te roepen mee te denken
  3. Deel de mooie verhalen uit uw straat. Om andere straten en Verbinders te inspireren horen we graag welke mooie ideeën uitgevoerd zijn.

Zuidplas Verbindt

De Lief & Leedstraat wordt in gemeente Zuidplas uitgevoerd door Zuidplas Verbindt, een samenwerking tussen de gemeente Zuidplas en vele andere professionele- en vrijwilligersorganisaties in Moordrecht, Moerkapelle, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen. Met Zuidplas Verbindt sluiten we aan bij bestaande netwerken, versterken we buurten en verbinden we inwoners aan elkaar. Zo bundelen bewoners en (vrijwilligers-)organisaties hun krachten voor een dorp waar mensen naar elkaar omzien en iets willen betekenen voor elkaar. 

Het concept van de Lief & Leedstraten is in 2013 ontwikkeld door Stichting Opzoomer Mee uit Rotterdam. Bekijk ook deze voorbeelden op YouTube uit Rotterdam:

Lief & Leed ook in uw straat

Vindt u het leuk om een Lief & Leed potje te beheren of wilt u meer weten? Mail dan uw aanmelding of uw vragen naar liefenleed@zuidplas.nl. Onder 'Te downloaden bestand(en)' ziet u het starterspakket.