Nederland verder open met coronatoegangsbewijs

Vanaf 25 september verdwijnt de verplichte 1,5 meter maatregel. Wel is dan een coronatoegangsbewijs nodig voor iedereen vanaf 13 jaar: in alle horeca (behalve afhaalrestaurants), bij evenementen (zoals festivals, optredens, feesten en publiek bij professionele sportwedstrijden) en bij vertoning van kunst en cultuur (zoals in bioscopen en theaters). Dat geldt binnen én buiten, met én zonder vaste zitplaats. Vanaf 14 jaar moet het gebruik van het coronatoegangsbewijs samen met het identiteitsbewijs worden gecontroleerd. Bijna 13 miljoen mensen hebben minimaal één vaccinatie gehad, ruim 11 miljoen mensen zijn volledig gevaccineerd. Maar er is meer nodig om alle maatregelen los te kunnen laten. Het kabinet besluit in november of dat mogelijk is.

De basisregels blijven ook van belang: houd 1,5 meter afstand (dringend advies), was handen, schud geen handen, hoest en nies in de elleboog, blijf thuis en ga testen bij klachten thuisblijven klachten, zorg voor frisse lucht in binnenruimtes. Tenslotte: werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is.

Coronatoegangsbewijs

  • Mensen die een smartphone hebben, kunnen met de CoronaCheck-app een coronabewijs aanmaken. Installeer app via www.coronacheck.nl
  • Liever een papieren toegangsbewijs? Print deze dan via www.coronacheck.nl/print
  • Wie geen DigiD, smartphone of computer met printer heeft, kan een coronabewijs op papier toegestuurd krijgen. Bel dan naar de helpdesk van de CoronaCheck via 0800 14 21.

TONK: Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten

Kunt u uw woonkosten niet meer betalen omdat uw inkomen lager is door corona? Bijvoorbeeld omdat u minder uren kunt werken of uw baan verloor? Of omdat uw inkomen als ondernemer of zzp’er lager is? Dan kunt u nu de TONK aanvragen.

Meer informatie over TONK

TOZO 5

Bent u ondernemer? Kijk op de pagina 'Zzp'er of ondernemer en het coronavirus' voor meer informatie. Voor informatie over alle financiële maatregelen en steunpakketten gaat u naar www.rijksoverheid.nl/steunpakket.

Vaccineren

De GGD Hollands Midden voert het vaccinatieprogramma in onze regio uit. Wilt u meer weten over het vaccineren dan verwijzen wij u naar de Rijksoverheid of de GGD Hollands Midden. Op deze pagina’s een overzicht van de meest gestelde vragen. Ook op de pagina 'Vaccineren' vindt u meer informatie.

Vaccineren 

Prikbus

Vanaf woensdag 22 september kan iedereen die 12 jaar of ouder is zonder afspraak een coronavaccinatie (Pfizer) in de GGD-prikbus in Moordrecht halen. De prikbus staat de komende 6 weken iedere woensdag aan de Sportlaan (hoek Vierde Tochtweg) van 14.00 - 18.00 uur.

Testen

Heeft u gezondheidsklachten of twijfelt u of u corona heeft? Laat u dan testen. Ga naar www.coronatest.nl of bel 0800 - 1202.  Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar.

Meer informatie of vragen

Meer informatie over het coronavirus en de nieuwe maatregelen vanuit de rijksoverheid zijn te vinden op: www.rijksoverheid.nl/coronavirus

U kunt ook bellen. De Rijksoverheid heeft een speciaal nummer geopend waar u vragen kunt stellen over het coronavirus: 0800 1351 (tussen 08.00 en 20.00 uur). Vanuit het buitenland is het nummer te bereiken via +312 0205 1351.

Heeft u als inwoner, ondernemer of maatschappelijke instelling vragen over het coronavirus en de maatregelen? Mail uw vraag dan naar:

mail uw vraag naar tbz@zuidplas.nl

Informatie over besmettingen

Voor lokale informatie over de besmettingen in Zuidplas en de regio Hollands Midden verwijzen wij u naar de website van de GGD, www.eengezonderhollandsmidden.nl. Voor een actueel overzicht van besmettingen in Nederland gaat u naar de website van het RIVM, www.rivm.nl.

Rode Kruis

Het Rode Kruis is telefonisch bereikbaar voor mensen die een luisterend oor, advies of extra hulp nodig hebben. Ook hebben zij een WhatsApp-Hulplijn beschikbaar voor anderstaligen, momenteel Marokkaans-Arabisch, Tamazight (Berbers) en Turks.

De CoronaMelder-app: voor iedereen beschikbaar

De app informeert je als je mogelijk bent besmet. Zo kun je voorkomen dat je onbewust een ander besmet. In de App Store en de Google Play Store staat CorornaMedler voor je klaar. Het downloaden is altijd vrijwillig.

Information about corona in other languages

Together, we’ll get coronavirus under control in the Netherlands. On the Dutch government website you will find all the information about the measures announced by the government and what these measures may mean for you (residents and businesses).

www.government.nl