Blijf thuis, beperk je contacten en werk thuis

Bent u ondernemer? Kijk op de pagina 'Zzp'er of ondernemer en het coronavirus' voor meer informatie.

Lockdown verder aangescherpt

Er zijn extra maatregelen nodig om die nieuwe varianten van het virus onder controle te krijgen. Daarom is het voornemen van het kabinet om binnen enkele dagen na instemming van de Tweede Kamer een avondklok in te voeren. Bovendien scherpt het kabinet het advies voor bezoek aan: ontvang maximaal één persoon van 13 jaar of ouder per dag en ga maximaal één keer per dag ergens op bezoek. Ook worden extra beperkingen ingevoerd om het aantal internationale reisbewegingen tegen te gaan.

Avondklok

Het is de bedoeling dat iedereen van 20.30 uur ’s avonds tot 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Het is verboden om tijdens de avondklok zonder geldige reden op straat te zijn. U gaat alleen naar buiten als het noodzakelijk is. Dit is uitsluitend toegestaan:

  • In geval van een calamiteit;
  • Als uzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft;
  • Als u van uw werkgever voor werk naar buiten moet;
  • Als u naar het buitenland reist of terugkeert naar Nederland;
  • Als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen;
  • Als u onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- of beroepschriftenzitting en dit kunt aantonen;
  • Als u een aangelijnde hond uitlaat. Dit doet u in uw eentje.

Als het toch noodzakelijk is om naar buiten te gaan, moeten mensen een formulier 'Eigen verklaring avondklok' meenemen. Als het nodig is dat je voor werk naar buiten gaat, moet je ook een werkgeversverklaring tonen. In sommige gevallen is een formulier niet nodig. Meer informatie hierover op www.rijksoverheid.nl/avondklok.

Vaccinatie tegen het coronavirus

De GGD Hollands-Midden voert het vaccinatieprogramma in onze regio uit. Gemeenten hebben geen rol bij het vaccineren. Wilt u meer weten over het vaccineren dan verwijzen wij u naar de Rijksoverheid of de GGD Hollands-Midden. U vindt op deze pagina’s een overzicht van de meest gestelde vragen. 

www.rijksoverheid.nl/coronavirus-vaccinatie

www.ggdhm.nl/vaccineren

Information about corona in other languages

Together, we’ll get coronavirus under control in the Netherlands. On the Dutch government website you will find all the information about the measures announced by the government and what these measures may mean for you (residents and businesses).

www.government.nl

Meer informatie of vragen

Meer informatie over het coronavirus en de nieuwe maatregelen vanuit de rijksoverheid zijn te vinden op:

www.rijksoverheid.nl/coronavirus

Lokale informatie

Voor lokale informatie over het virus verwijzen wij u naar de website van de GGD Hollands Midden, www.ggdhm.nl. Voor een actueel overzicht van besmettingen in de gemeente Zuidplas en in andere gemeenten kunt u naar de website van het RIVM, www.rivm.nl.

Kinderopvang

Voor informatie over kinder/noodopvang verwijzen wij u naar onderstaande pagina's op de website van de Rijksoverheid:

Telefonisch informatie

Liever telefonisch contact? De Rijksoverheid heeft een speciaal nummer geopend waar u vragen kunt stellen over het coronavirus: 0800 1351 (tussen 08.00 en 20.00 uur). Vanuit het buitenland is het nummer te bereiken via +312 0205 1351.

Rode Kruis

Het Rode Kruis is telefonisch bereikbaar voor mensen die een luisterend oor, advies of extra hulp nodig hebben. Ook hebben zij een WhatsApp-Hulplijn beschikbaar voor anderstaligen, momenteel Marokkaans-Arabisch, Tamazight (Berbers) en Turks.

De CoronaMelder-app: voor iedereen beschikbaar

Voorkom dat je onbewust een ander besmet!

Het coronavirus is er nog steeds. Daarom kan iedereen de CoronaMelder-app gebruiken. De app informeert je als je mogelijk bent besmet. Zo kun je voorkomen dat je onbewust een ander besmet. Elke download helpt om de verspreiding van corona te stoppen. In de App Store en de Google Play Store staat CoronaMelder voor je klaar. Het downloaden van de app is altijd vrijwillig.