Avondsluiting en strengere maatregelen overdag

Het aantal coronabesmettingen is nog nooit zo hoog geweest als in de laatste weken. In het hele land is de toegang tot de zorg in gevaar. Helaas blijkt het noodzakelijk om bijvoorbeeld heup- of liesbreukoperaties te stoppen, zodat de meest acute zorg nog wel door kan gaan. Bijvoorbeeld zware hartoperaties, kankerbehandelingen en niertransplantaties. We willen allemaal in het ziekenhuis, bij de huisarts en de polikliniek terecht kunnen als dat nodig is. Daarom grijpt het kabinet in, met strengere maatregelen. Om zo het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. De maatregelen zijn erop gericht om het aantal contactmomenten per dag sterk te verminderen. Daarbij gaat het dagelijks leven overdag (school, werk, sport et cetera) door, maar wel met aanvullende regels. In de avond is bijna alles gesloten.

Basisregels: Handen wassen, 1.5 meter afstand, klachten=testen, zorg voor voldoende frisse lucht

Overzicht maatregelen

Coronatoegangsbewijs

  • Mensen die een smartphone hebben, kunnen met de CoronaCheck-app een coronabewijs aanmaken. Installeer app via www.coronacheck.nl
  • Liever een papieren toegangsbewijs? Print deze dan via www.coronacheck.nl/print
  • Wie geen DigiD, smartphone of computer met printer heeft, kan een coronabewijs op papier toegestuurd krijgen. Bel dan naar de helpdesk van de CoronaCheck via 0800 14 21.

Sport

Binnen- en buitensportlocaties zijn gesloten tussen 17.00 en 05.00 uur. Op veel plekken is een coronatoegangsbewijs verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder.

Financiële regelingen

Voor informatie over alle financiële maatregelen en steunpakketten gaat u naar www.rijksoverheid.nl/steunpakket. Bent u zzp ‘er of ondernemer? Kijk dan op de pagina 'Zzp'er of ondernemer en het coronavirus' voor meer informatie.

TONK

De TONK (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten) is een vergoeding voor woonkosten voor mensen die in financiële problemen zijn gekomen door de coronamaatregelen.

Deze kan eenvoudig worden verlengd. Ook nieuwe aanvragen zijn mogelijk voor de maanden oktober tot en met december. Inwoners kunnen tot en met 31 januari 2022 de aanvraag doen. Op www.ijsselgemeenten.nl/tonk staat meer informatie en het aanvraagformulier (ook te krijgen via socialezaken@ijsselgemeenten.nl of  (010) 284 84 57 (van 08.00 tot 14.00 uur).

Vaccineren

De GGD Hollands Midden voert het vaccinatieprogramma in onze regio uit. Wilt u meer weten over het vaccineren dan verwijzen wij u naar de Rijksoverheid of de GGD Hollands Midden. Op deze pagina’s een overzicht van de meest gestelde vragen.

Testen

Heeft u gezondheidsklachten of twijfelt u of u corona heeft? Laat u dan testen. Ga naar www.coronatest.nl of bel 0800 - 1202.  Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar.

Meer informatie of vragen

Meer informatie over het coronavirus en de nieuwe maatregelen vanuit de rijksoverheid zijn te vinden op: www.rijksoverheid.nl/coronavirus

U kunt ook bellen. De Rijksoverheid heeft een speciaal nummer geopend waar u vragen kunt stellen over het coronavirus: 0800 1351 (tussen 08.00 en 20.00 uur). Vanuit het buitenland is het nummer te bereiken via +312 0205 1351.

Heeft u als inwoner, ondernemer of maatschappelijke instelling vragen over het coronavirus en de maatregelen? Mail uw vraag dan naar:

mail uw vraag naar tbz@zuidplas.nl

Informatie over besmettingen

Voor lokale informatie over de besmettingen in Zuidplas en de regio Hollands Midden verwijzen wij u naar de website van de GGD, www.eengezonderhollandsmidden.nl. Voor een actueel overzicht van besmettingen in Nederland gaat u naar de website van het RIVM, www.rivm.nl.

Rode Kruis

Het Rode Kruis is telefonisch bereikbaar voor mensen die een luisterend oor, advies of extra hulp nodig hebben. Ook hebben zij een WhatsApp-Hulplijn beschikbaar voor anderstaligen, momenteel Marokkaans-Arabisch, Tamazight (Berbers) en Turks.

De CoronaMelder-app: voor iedereen beschikbaar

De app informeert je als je mogelijk bent besmet. Zo kun je voorkomen dat je onbewust een ander besmet. In de App Store en de Google Play Store staat CorornaMedler voor je klaar. Het downloaden is altijd vrijwillig.

Information about corona in other languages

Together, we’ll get coronavirus under control in the Netherlands. On the Dutch government website you will find all the information about the measures announced by the government and what these measures may mean for you (residents and businesses).

www.government.nl