Maatregelen tegen corona blijven gelden

De besmettingen met het coronavirus nemen toe. Daarom worden de huidige maatregelen verlengd tot en met 20 april.  Lees de tekst van de persconferentie in eenvoudige taal op: www.rijksoverheid.nl.

Avondklok 

Vanaf 31 maart gaat de avondklok een uur later in. Iedereen moet tussen 22.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijven.

Eigen verklaring avondklok

Als het toch noodzakelijk is om naar buiten te gaan, dan heeft u een formulier 'Eigen verklaring avondklok' nodig. Moet u voor uw werk naar buiten, dan moet u ook een werkgeversverklaring bij u hebben. In sommige gevallen is een formulier niet nodig. Meer informatie vindt u op www.rijksoverheid.nl/avondklok.

Routekaart

De routekaart met coronamaatregelen heeft een update gehad, bekijk deze via www.rijksoverheid.nl/routekaart. Het kabinet zal deze bijgewerkte routekaart gebruiken bij de toekomstige besluitvorming over versoepelen of aanscherpen van maatregelen.

Gevolgen voor mantelzorgers

Bent u mantelzorger en woont degene voor wie u zorgt niet bij u in huis? En heeft uw naaste tussen 21.00 en 4.30 uur mantelzorg nodig die u niet kunt verschuiven naar een moment voor of na de avondklok? Dan mag u hiervoor op pad. Wel is het noodzakelijk dat u dan een Eigen verklaring avondklok bij u heeft. Meer informatie staat op www.mantelzorg.nl/avondklok.

TONK: Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten

Kunt u uw woonkosten niet meer betalen omdat uw inkomen lager is door corona? Bijvoorbeeld omdat u minder uren kunt werken of uw baan verloor? Of omdat uw inkomen als ondernemer of zzp’er lager is? Dan kunt u nu de TONK aanvragen.

Meer informatie over TONK

Bent u ondernemer? Kijk op de pagina 'Zzp'er of ondernemer en het coronavirus' voor meer informatie. Voor informatie over alle financiële maatregelen en steunpakketten gaat u naar www.rijksoverheid.nl/steunpakket.

Vaccinatie

De GGD Hollands-Midden voert het vaccinatieprogramma in onze regio uit. Gemeenten hebben geen rol bij het vaccineren. Wilt u meer weten over het vaccineren dan verwijzen wij u naar de Rijksoverheid of de GGD Hollands-Midden. U vindt op deze pagina’s een overzicht van de meest gestelde vragen. 

www.rijksoverheid.nl/coronavirus-vaccinatie

www.ggdhm.nl/vaccineren

Testen

Heeft u gezondheidsklachten of twijfelt u of u corona heeft? Laat u dan testen. Ga naar www.coronatest.nl of bel 0800 - 1202.  Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar.

Meer informatie of vragen

Meer informatie over het coronavirus en de nieuwe maatregelen vanuit de rijksoverheid zijn te vinden op: www.rijksoverheid.nl/coronavirus

U kunt ook bellen. De Rijksoverheid heeft een speciaal nummer geopend waar u vragen kunt stellen over het coronavirus: 0800 1351 (tussen 08.00 en 20.00 uur). Vanuit het buitenland is het nummer te bereiken via +312 0205 1351.

Heeft u als inwoner, ondernemer of maatschappelijke instelling vragen over het coronavirus en de maatregelen? Mail uw vraag dan naar:

mail uw vraag naar tbz@zuidplas.nl

Informatie over besmettingen

Voor lokale informatie over de besmettingen in Zuidplas en de regio Hollands Midden verwijzen wij u naar de website van de GGD, www.eengezonderhollandsmidden.nl. Voor een actueel overzicht van besmettingen in Nederland gaat u naar de website van het RIVM, www.rivm.nl.

Kinderopvang

Voor informatie over kinder/noodopvang verwijzen wij u naar onderstaande pagina's op de website van de Rijksoverheid:

Rode Kruis

Het Rode Kruis is telefonisch bereikbaar voor mensen die een luisterend oor, advies of extra hulp nodig hebben. Ook hebben zij een WhatsApp-Hulplijn beschikbaar voor anderstaligen, momenteel Marokkaans-Arabisch, Tamazight (Berbers) en Turks.

De CoronaMelder-app: voor iedereen beschikbaar

Voorkom dat je onbewust een ander besmet!

Het coronavirus is er nog steeds. Daarom kan iedereen de CoronaMelder-app gebruiken. De app informeert je als je mogelijk bent besmet. Zo kun je voorkomen dat je onbewust een ander besmet. Elke download helpt om de verspreiding van corona te stoppen. In de App Store en de Google Play Store staat CoronaMelder voor je klaar. Het downloaden van de app is altijd vrijwillig.

Information about corona in other languages

Together, we’ll get coronavirus under control in the Netherlands. On the Dutch government website you will find all the information about the measures announced by the government and what these measures may mean for you (residents and businesses).

www.government.nl