In heel Nederland hebben mensen last van de eikenprocessierups. Met name de haartjes van de rupsen veroorzaken veel jeuk. 

Deze haartjes worden door de wind verspreid. De overlast is dit jaar vooral zo groot door een combinatie van droog weer en veel wind. 

Overlast beperken

De gemeente Zuidplas doet er alles aan om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Alle eiken, die op gemeentegrond staan worden in het voorjaar preventief behandeld. Deze behandeling zorgt ervoor dat er de afgelopen jaren in de zomer geen grootschalige brandhaarden zijn ontstaan. 
Eiken in bosplantsoen worden niet preventief behandeld, omdat deze eiken slecht te bereiken zijn door de spuiter en daardoor moeilijk te behandelen. Afgelopen jaren gaf dit geen problemen.

Verwijderen rupsen

Maar door de explosieve groei van de eikenprocessierups zijn er dit jaar wel brandhaarden. Onder andere in het bosplantsoen ter hoogte van het woonwagencentrum in Nieuwerkerk a/d IJssel. Afgelopen donderdag zijn met behulp van een hoogwerker de brandhaarden zoveel mogelijk verwijderd. Het volledig verwijderen van alle brandhaarden is praktisch gezien helaas niet mogelijk.

Melding van overlast

Uw kunt op de pagina www.zuidplas.nl/meldingdoen uw melding over o.a. de eikenprocessierups aan ons doorgeven.

Omdat er veel vragen zijn over de eikenprocessierups, de bestrijding ervan en wat de mogelijke gevolgen voor de gezondheid zijn, heeft het ministerie van LNV een website over de eikenprocessierups gelanceerd waarop vrijwel alle vragen en antwoorden te vinden zijn. Kijk daarvoor op: www.processierups.nu