Aangepast programma als gevolg van het coronavirus.

Tot 1 september zijn (grote) (publieks)bijeenkomsten verboden vanwege het coronavirus in ons land. Daarmee gaan de geplande publieksactiviteiten rond 75 jaar vrijheid niet door. Kijk voor de laatste berichten hierover op onze corona nieuwspagina.

Samen vieren wij 75 jaar vrijheid

In 2020 is het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Om dit te herdenken én te vieren worden er in heel Nederland activiteiten georganiseerd. Ook in gemeente Zuidplas. Vrijheid lijkt in onze samenleving zo vanzelfsprekend, maar is het niet. Daarom vindt Gemeente Zuidplas het belangrijk om samen vrijheid te vieren. Zonder verschil in cultuur, geslacht of geloof.

Zuidplas Bevrijdingscourant

Op 7 mei 2020 is de eerste Zuidplas Bevrijdingscourant uitgebracht in Hart van Holland. Dit is de eerste in de reeks bevrijdingscouranten die in periode mei-juli worden gepubliceerd. Het idee is om 'verhalen en foto’s van toen' te publiceren. Het gaat om persoonlijke verhalen, verhalen van historische verenigingen of verhalen uit families uit Gemeente Zuidplas.

Heeft u nog een verhaal of bijzondere foto. Mail uw reactie naar 75jaarvrijheid@zuidplas.nl.

Activiteiten 75 jaar vrijheid in Zuidplas

Filmavonden bij Swanla, iedere week een film! Ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid. De films worden aangekondigd op de website van Swanla www.theaterswanla.nl.

In verband met de coronamaatregelen is reserveren verplicht en…… vol=vol!

Filmvoorstelling: Slag om Arnhem

De slag om Arnhem is de geschiedenis in gegaan als een heroïsch gevecht van Britse en Poolse para’s die achter de Duitse linies werden gedropt om de Rijnbrug in tact te houden. De codenaam voor deze operatie: Market Garden. Het grootste gecombineerde lucht- en grondoffensief ooit! Op 17 september 1944 om 9.30u klinkt het eerste luchtalarm. De tegenstand van de Duitse bezetter was veel heviger dan verwacht. De geallieerden vochten om iedere meter, maar als het Britse Tweede leger te lang op zich laat wachten komen de problemen. De slag om Arnhem bleek ‘a bridge too far’. Battlefield neemt u mee terug naar het slagveld. Deze bekroonde serie toont u de tactieken, de betrokken legeronderdelen, de wapens en de militaire leiders. Aan de hand van gerestaureerde beelden en computeranimaties wordt de slag om Arnhem op spectaculaire wijze in kaart gebracht!

Filmvoorstelling: Darkest Hour

'Darkest Hour' werpt een blik op het leven van Winston Churchill. Binnen enkele dagen dat hij de premier van Groot-Brittannië is geworden, staat hij voor een lastige opgave: een vredesverdrag afsluiten met Nazi-Duitsland of vechten voor de idealen en vrijheid van een natie. Wanneer de Duitsers bezig zijn West-Europa te bezetten, doet Churchill, ondanks weerstand van zijn eigen partij, een poging de loop van de wereldgeschiedenis te veranderen.   Acteur Gary Oldman (Winston Churchill) heeft voor zijn rol in deze film verschillende prijzen ontvangen.
 

Filmvoorstelling: Battle of Bulge

Op 16 december 1944 besloot Hitler een waanzinnig offensief te ontketenen met als belangrijkste einddoel de haven van Antwerpen te heroveren. In de Ardennen brak de hel los. Over een kilometers lang front braken Duitse Pantsertroepen door de geallieerde stellingen. Gesteund door chaos bij de geallieerden en door mistig weer, dat er voor zorgde dat de vijandelijke luchtmacht geen rol van betekenis kon spelen, leken de Duitsers het verloop van de oorlog danig te gaan verstoren. Maar om zware tanks te kunnen laten rijden is brandstof nodig. En dat was nu net iets waar de Duitsers een nijpend tekort aan hadden.

Subsidiecriteria

De activiteiten die de gemeente subsidieert richten zich duidelijk op het thema 75 jaar vrijheid en zijn gerelateerd aan de volgende thema’s:

 • Dodenherdenking (4 mei 2020)
 • Herdenken en/of vieren van de bevrijding
 • Aanhakend op het landelijk thema 4 en 5 mei
 • Lokale geschiedenis en lokale persoonlijke verhalen (1940-1945)

De activiteiten richten zich op minstens één van de volgende vlakken:

 • Sport
 • Kunst
 • Cultuur
 • Religie
 • Historie
 • Educatie
 • Recreatie

Kosten die niet in aanmerking komen voor subsidie

 • Kosten die redelijkerwijs kunnen worden gedekt uit opbrengsten van de activiteit
 • Kosten van reguliere werkzaamheden van de aanvrager 
 • Kosten van in natura geleverde diensten en goederen
 • Kosten van aan de activiteit verbonden personen of organisaties, die onderling in rekening worden gebracht

Spreiding van activiteiten

Gemeente Zuidplas streeft naar zoveel mogelijk spreiding van de activiteiten over de verschillende dorpen.

Communicatie

De organiserende instelling/vereniging is zelf verantwoordelijk voor de communicatie over de eigen activiteit. De gemeente stelt desgevraagd een perslijst en toolkit ’75 jaar vrijheid’ beschikbaar en deelt berichten over de activiteiten via haar eigen social-media kanalen. 

De gemeente Zuidplas verzorgt de communicatie rondom het project '75 jaar vrijheid Zuidplas' als geheel en het daaruit voortvloeiende programma. Het betreft dan met name online communicatie via social media en offline communicatie via de Gemeentepagina in Hart van Holland.